Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Почетак обележавања Дана Града Шапца - сећање на 22. април 1867. године

Град Шабац данас обележава свој дан, 22. април, као датум када је 1867. године последњи турски војник напустио тврђаву, а кључеви града предати су пешадијском капетану српске војске Лазару Цукићу. Своју слободу тог априла добили су и Кладово, Београд и Смедерево, а Кнежевина Србија своју територију без турских гарнизона и барјака у пограничим утврдама.

Данашња прослава поводом Дана града започела је на месту где се град родио и стекао независност, тврђави. О утврђењу на Сави, историји и значају слободе званичницима Града говорио је историчар Дејан Живановић.

Фото: Глас Подриња

-Тврђава на Старом граду је место где је рођен наш град, а данањи дан је сећање на тренутак када је са истог места и последњи војник Османске империје напустио град чиме је окончан период владавине те империје у Шапцу. На челу ондашње Кнежевине Србије у тренутку предаје кључева града био је Кнез Михаило Обреновић - истакао је Живановић.

Фото: Глас Подриња


Он се у говору осврнуо на сведочанства људи чији чланови породице су били сведоци догађаја из 22. априла 1867. године и успомене које су они њима пренели, потомци су сачували за грађу Међуопштинског историјског архива током претходног века.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa