Инфо

7. јун 2021.7. јун 2021.
Pixabay

Pixabay

Недимовић: Ускоро Закон о регулисању тржишта пољопривреднох производа

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас да ће Закон о регулисању тржишта пољопривредних производа, који је прошле недеље усвојила Влада, а чије усвајање се ускоро очекује у парламенту, омогућити да свима у аграрном ланцу – од произвођача до прерађивача – буде пронађено место у систему на законом регулисан начин, што је до сад било уређено општим законом о трговини.

"Први пут ћемо да регулишемо тржиште између пољопривредних произвођача, откупљивача, прерађивача и да сваком нађемо место у систему на један законом регулисан начин. Добићемо алате да на тржишту регулишемо и екстреме, са најнижим и високим ценама, што се на пример сада дешава са житарицама, па имамо проблем у сточарству", рекао је Недимовић за РТС.

До сад је то било, како је додао, регулисано преко Инстутута робних резерви, који је, према речима Недимовића, спор институт.

"Сада ће Управа за аграрна плаћања имати посебно тело које ће се бавити праћењем цена, утврђивањем произвођачких цена, регулисањем кад дође до искакања. Са друге стране, регулисаћемо положај откупљивача, не може баш свако да купује на блатобран како мисли он, већ ће попут туристичких агенција, да имају депозит, да постоје гаранције да би наши произвођачи увек имали сигурност – да кад продају робу, могу и да је наплате", напоменуо је министар.

Овим законом ће се прописи у Србији ускладити са прописима ЕУ, а министар је нагласио да је најважнији разлог регулисати српско тржиште пољопривредних производа.

Очекује да тај закон почне да се примењује од 2022. године.
Агенција Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa