Инфо

23. јун 2021.23. јун 2021.
фото: Бета

фото: Бета

Скупштина данас о студентском организовању и високом образовању

Посланици Скупштине Србије започеће данас шесту седницу ванредног заседања на којој ће разматрати Предлог закона о студентском организовању и Предлог закона о изменама и допунама Закона о високом образовању.

У образложењу пише да је законом из 2005. године прописано постојање Студентског парламента, а одредбе које се односе на студентско организовање укључене су и у нови Закон о високом образовању из 2017. године.

Медјутим, показало се да су од 2005. године и периода формирања првих Студентских парламената, праксе на факултетима и универзитетима у земљи потпуно различите, а развој и начин функционисања зависио је потпуно од локалних прилика.

Оваква ситуација у студентском организовању довела је до великих потешкоћа и угрозила функционисање овог сегмента система високог школства, па је закон потребан како би се уредила ова област система високог школства.

Када је реч о изменама Закона о високом образовању који је донет 2017. године, потребно је изменити и допунити један број одредби које се односе на прописани систем обезбеђење квалитета у високом образовању.

Циљ је успостављање одговарајућег правног оквира да Национално акредитационо тело у потпуности испуни Европске стандарде и смернице за осигурање квалитета у високом образовању (ЕCG) у погледу независности у поступању и у доношењу коначних одлука о провери квалитета у високом образовању и поново стекне статус пуноправне чланице у оквиру Европске асоцијације за обезбеђење квалитета у високом образовању (ЕNQА), наведено је у образложењу.

На дневном реду су и Предлог закона о утврђивању тржишта пољопривредних производа, Предлог закона о метеорологији, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом.

На овој седници посланици би требало да потврде и Уговор измедју Владе Србије и Владе Републике Сингапур о отклањању двоструког опорезивања у односу на порез на доходак.

Седница ће бити одржана у Дому Народне скупштине, са почетком у 10.00 часова.
Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa