Инфо

3. јул 2021.3. јул 2021.
Pixabay

Pixabay

Јединствени правилник о ПДВ

Јединствени Правилник о ПДВ-у је ступио на снагу 22. априла, а почео је да се примењује од 1. јула ове године.

Овај пропис систематизује и обједињује регулативу из 27 правилника, појашњава одређене недоумице у примени ПДВ правила и олакшава обвезницима да ускладе пословање са правилима ПДВ система.

Годинама уназад српска привреда суочава се са обимном регулативом и великим бројем правилника којима је уређена област пореза на додату вредност (ПДВ). У „Белој књизи“ Савета страних инвеститора у пореским реформама из области ПДВ-а, овај проблем заузима прво место. Систем ПДВ-а је до сада био уређен Законом о ПДВ-у, помоћу 27 правилника којима се разрађују поједини институти ПДВ-а, као и три уредбе којима се прописују посебна питања из области ПДВ-а. Додатно, ови прописи су пропраћени са преко шест хиљада мишљења Министарства финансија, што додатно усложњава примену ПДВ прописа.

Суштински, за било које питање из области ПДВ-а, пореском обвезнику није довољно само да консултује Закон о ПДВ-у, већ мора да пронађе у којем правилнику је конкретно питање детаљније регулисано, затим да провери да ли је Министарство финансија издало мишљење по том питању, и на крају да консултује праксу Пореске управе. Тек након ових корака, може се рећи да је обвезник са дужном пажњом применио прописе из области ПДВ-а.

Према глобалном истраживању, ревизорско-консултантске компаније, порески обвезници због компликоване пореске процедуре троше за трећину више времена него што је то потребно на испуњавање својих пореских обавеза. Стога је, обједињавање свих правилника из области ПДВ-а, као и њихово унапређивање, било неопходно и важно решење које ће српској привреди уштедети значајно време и олакшати испуњавање обавеза у систему ПДВ-а.
Каматица/Финансије топ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa