Инфо

13. јул 2021.13. јул 2021.
Pixabay

Pixabay

СЗО: Потребна већа солидарност богатих

Високи званичници у Светској здравственој организацији рекли су да нема довољно доказа да се потврди да је потребна трећа доза вакцина, и апеловали данас да се вакцине поделе са сиромашним земљама које још нису имунизовале своје становништво, уместо да их богате земље користе за додатне дозе.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је новинарима да је гротескна разлика у расположивости вакцина у свету подстакнута "похлепом" и позвао фармацеутске компаније да приоритет у испоруци својих антиковид вакцина дају сиромашним земљама уместо да лобирају код богатих земаља да користе још више доза.

Фармацеутске компаније траже одобрење за употребу треће дозе вакцине у неким земљама, међу којима и САД.

"Ми сада доносимо свесан избор да не заштитимо оне којима је то потребно" рекао је Гебрејесус и нагласио да приоритет сада мора да буде да се вакцинишу људи који још нису примили ни једну дозу.

Он је позвао компаније Фајзер и Модерна да уложе сав напор да снабдеју светски Ковакс програм за вакцине, Афрички тим за набавку вакцина и и земље са ниским или средњим приходима са врло мало покривености.

После десетонедељног пада броја умрлих од корона вируса, број пацијената који умиру од Ковида-19 дневно поново расте и изразито инфективан "делта сој" вируса доноси "катастрофалне таласе", рекао је шеф СЗО.

Ковакс, УН програм за дистрибуцију вакцина, посустаје последњих месеци и у готово 60 сиромашних земаља заустављен је програм вакцинације, а њихов највећи снабдевач вакцина не може да допреми дозе пре краја године.
Фото
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa