Инфо

26. јул 2021.26. јул 2021.
Фото: приватна архива/ Јелена Пауновић

Фото: приватна архива/ Јелена Пауновић

Сирена Речне флотиле у белој униформи

Шапчанка потпоручник Јелена Пауновић - прва жена ронилац Речне флотиле

Потпоручник Јелена Пауновић (25) прва жена ронилац Речне флотиле Војске Србије. Након завршене Војне академије, род речних јединица успешно завршила захтевну обуку где су задаци и услови идентични за оба пола. Поносно носи униформу Војске Србије. Остварен сан из детињства о униформи и служењу домовини. За храбре, снажне жене не постоје препреке
Шапчанка потпоручник Јелена Пауновић доказала је да карактер, снага воље, издржљивост, стабилност и војничка дисциплина нису непознаница девојкама. Ова блага, ненаметљива млада жена поносно носи униформу Речне флотиле војске Србије. Ипак, Јелену смо упознали у нешто другачијем издању, опреми коју чешће користи, ронилачкој. Наша екипа имала је ту част да дан проведе на Дунаву са припадницима Речне флотиле, 93. Ронилачке чете и сазна више о чуварима вода стационираним у касарни у Новом Саду.

Статистика тренутно бележи око осам процената жена у војсци, оне су заступљене у различитим родовима, а све више њих су официри у Флотили отклањајући сујеверје о лепшем полу на броду. Наша суграђанка закорачила је степеник више и својим знањима и вештинама досегла место где ће заувек уз њено име стајати прва. Отворила је још један „пролаз“ у зиду поделе на мушка и женска занимања.

Након завршене Војне академије, род речних јединица, због изузетних резултата и постигнућа Јелена је распоређена у ронилачку чету. Успешно је завршила изузетно захтевну обуку где су задаци и услови идентични за оба пола и тако постала прва жена ронилац у историји Речне флотиле.

-Потребно је да будете ментално јаки, стабилни и наравно физички добро спремни како бисте реаговали у околностима које за човека нису свакодневне - појашњава нам Јелена док облачи прслук са боцом и спрема се да зарони у Дунав.

"Глас Подриња"


Речна ронилачка јединица Речне флотиле спада у ред јединица са традицијом и искуством дугим више од пола века. Формирана је 1960. године у оквиру чете за подводно запречавање, а након четири године постаје прва самостална речна ронилачка јединица под називом вод речних подводних диверзаната. Први регистрован зарон речних ронилаца забележен је 1. јуна 1972. у ронилачком дневнику 93. речног центра.

Бројне организацијске промене мењале су намену јединице. У почетку њена основна намена била је дефанзива и користила се искључиво за извођење лаких бродских радова при редовном и ванредном доковању брода, али је с временом развијена офанзивна компонента коју су чинили речни диверзанти. Део најзахтевније обуке, као што је скок у воду с висине, која је у домену речних диверзаната, и данас је заступљена у 93. ронилачкој чети, а увежбава се и изводи са рампе новосадског сидришта „Зимовник“ по повољном водостају.

"Глас Подриња"


Како је текао развој роњења у Војсци, тако се развијала и ронилачка компонента у Речној флотили. Првобитни састав сачињавали су искусни рониоци, а таква пракса сачувана је до данас, јер су за обученост ронилачког кадра најзаслужнији искусни инструктори роњења, који и у условима ограничених ресурса успевају да обуче речне рониоце за ронилачке задатке и припреме их за тешке услове који владају у реци.
Драган Спасојевић
(Магазин Одбрана, гласило Министарства одбране)


-Док сте у води веома је мрачно, али се навикнете. У недостатку вида, ослањамо се на друга чула. Обука подразумева роњење и у зимским условима када је изузетно хладно. У роњењу разликујемо повољне, тешке и врло тешке услове. Врло тешки услови су када је температура воде нижа од осам степени - додаје саговорница и након изрона обавештава нас да је температура Дунава 18 степени Целзијуса.

Остварен дечји сан
Интересовање за војни позив, како Јелена истиче, одувек је било присутно. Сан из детињства о униформи и служењу домовини сада је остварен, али предстоје нови изазови и задаци, професионално усавршавање. Тестирање и померање граница није неуобичајено за Јелену Пауновић. У граду на Сави знају је као девојку која је пливала за Богојављенски крст, освајала бројне медаље. Као кадеткиња била је део једриличарског тима Војске Србије на Светском војном једриличарском првенству.

-Као малу су ме интригирале различите активности, нисам кроз игру правила разлику између оних за девојчице и за дечаке, радозналост је стварала и садашњост и снове за будућност. Желела сам посао у униформи, али не било којој, већ баш војној. Волим воду и водене спортове, те је ово био природан след и пут.

"Глас Подриња"


Велика помоћ и подршка су колеге које неизмерно помажу и деле своје искуство, знање. Изузетно сам поносна што носим и ронилачку значку


Психофизичка спрема кључна
Добра психофизичка спрема, мотивација, посвећеност и дисциплина неизоставне су за припаднике војске. Радни дан подразумева свакодневно унапређење физичке спреме кроз трчање, рад у теретани и на тај начин припрему тела за екстремне изазове. Уз тело неопходно је неговати и ум за деловање у ризичним и деликатним ситуацијама.

Ронилачка чета сусреће се са посебним условима, током редовних вежби, или ситуација које захтевају њихово ангажовање. Спашавање бродоломника, проналажење утопљеника, извлачење потонулих објеката из воде, само су део задатака који захтевају обученост, искуство и припремљеност. Некад се рони у пару, а поверење је питање живота.

-Животни коноп користимо у водама са израженим струјама. Реч је о резервној вези рониоца са онима изнад површине воде, односно руководиоцима роњења. Осим њега постоји и братски коноп где су рониоци повезани и међу њима влада изузетно поверење, само тако зацртани задатак се испуни на прави начин. Велика помоћ и подршка су колеге које неизмерно помажу и деле своје искуство, знање. Изузетно сам поносна што носим и ронилачку значку - закључила је Јелена.

"Глас Подриња"


Потребно је да будете ментално јаки, стабилни и наравно физички добро спремни како бисте реаговали у околностима које за човека нису свакодневне


Женска снага и упорност
Протеклих година приметно је интересовање девојака за војни позив, а 93. Ронилачке чета у својим редовима од недавно има и докторку која је прошла курс роњења што им даје додатну сигурност приликом извршења задатака.

Девојчице које маштају, или су одлучиле да померају границе, руше предрасуде, поносно носе униформу ВС, Јелена саветује да буду своје, упорне, снажне, храбре и да следе свој пут.

Наша суграђанка је пример да пол није одредница могућности, остварења снова и потенцијала, већ само угао гледања на оно што јесмо и што можемо бити.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa