Инфо

29. јул 2021.29. јул 2021.
Протест против новог просторног плана Лознице

Протест против новог просторног плана Лознице

Протестни скуп испред Скупштине града Лознице

Пред Скупштином града Лознице у току је протест више удуржења грађана поритв усвајања новог просторног плана ове локалне самоуправе који је на дневном реду данашње седнице. Осим Лозничана, на протесту су и грађани из више градова Србије

Протестни скуп организовала су удружења Не дамо Јадар, Коалиција против корупције у животној средини и Подрињски антикорупцијски тим, а отпочео је 60 минута пре почетка седнице на којој ће се одборници изјашњавати о новом просторном плану чији је део и пројекат "Јадар" компаније Рио Тинто.

Организатори сматрају да нови просторни план омогућава отварање рудника јадарита


Како истичу организтатори усвајањем новог акта у овој локалној самоуправи омогућава се реализација пројекта који предвиђа отварање рудника за прераду руде јадарита у сврху стварања литијума.

ПАКТ и НЕ дамо Јадар наглашавају да Скупштина Града Лозница планира да на седници легализује незаконито донети Просторни план подручја посебне намене за пројекат “Јадар” тако што ће усвојити нови Просторни план Града. Они наглашавају да Просторни план подручја посебне намена није, како то Закон о планирању и изградњи предвиђа, усклађен са вишим планским актима Просторним планом Града Лознице и Просторним планом Републике Србије.



Градске власти у Лозници одбациле су тврдње да је пројекат "Јадар" разлог стварања новог просотрног плана и да његовим усвајањем отварање рудника није ближе.

Компанија Рио Тинто о Пројекту Јадар (вест)

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa