Инфо

31. јул 2021.31. јул 2021.
бета

бета

31. јул кроз историју

1849 У бици код Шегешвара погинуо је мадјарски песник и револуционар Шандор Петефи (Сандор Петоефи), један од водја националног покрета 1848. Отац му је био Стеван Петровић, а Шандорово крштено име било је Александар. Сматра се најталентованијим и најбољим мадјарским лирским песником 19. века. Снажно је утицао на јужнословенске песнике, посебно на Дјуру Јакшића и Јована Јовановића Змаја ("Петефијеве песме", "Апостол", "Витез Јанош").


1498 Шпански морепловац Кристофер Колумбо (Цристофоро Цоломбо) је на трећем путовању у "Нови свет" открио острво које је назвао Тринидад.

1556 Умро је шпански официр и свештеник Игнасио де Лојола (Игнацио, Лоyола), оснивач католичког језуитског реда 1534. Саставио је "устав" језуитског реда и приручник под називом "Духовне вежбе за владавину над самим собом".

1648 У борби с Турцима погинуо је прослављени јунак из Равних Котара Вук Мандушић који је, уз Стојана Јанковића и Илију Смиљанића, био најомиљенији јунак српске ускочке епике.

1658 Велики могул Аурангзеб прогласио се царем у Индији.

1789 Руске и аустријске трупе, под командом грофа Александра Суворова и војводе од Кобурга (Цобург), победиле су отоманску војску код Фокшанија у Румунији.

1886 Умро је мадјарски композитор, пијаниста и диригент Франц Лист (Франз Лисзт), музичар романтизма, пијанистички виртуоз, који је изградио модерну клавирску технику и утицао на развој европске музике 19. века ("Соната х-мол", симфоније "Фауст", "Данте", "Мадјарске рапсодије").

1912 Родјен је амерички економиста Милтон Фридман (Фриедман), добитник Нобелове награде за економију 1976. Створио је нову монетарну теорију и био поборник идеје да је чврста монетарна политика основа стабилне економије.

1914 Убијен је политичар и историчар Жан Жорес (Јеан Јаурес), један од оснивача Француске социјалистичке партије (1902) и оснивач и уредник "Иманитеа", касније листа француских комуниста.

1919 У Немачкој је донет Вајмарски устав, којим је укинута царевина и успостављена република. Цар Вилхелм ИИ (Wилхелм) абдицирао је новембра 1918, после капитулације Немачке у Првом светском рату.

1941 Немачки маршал Херман Геринг (Херманн Гоеринг) наредио је шефу полиције Рајнхарду Хајдриху (Реинхард Хеyдрицх) да сачини нацрт плана за истребљење европских Јевреја ("коначно решење").

1944 Француски писац Антоан де Сент Егзипери (Антоине, Саинт Еxуперy), аутор "Малог принца", једне од најчитанијих књига у свету, погинуо је под и даље нејасним околностима током лета над Средоземним морем као пилот извидјачког авиона Ваздухопловних снага Слободне Француске у Другом светском рату.

1954 Италијанска експедиција коју је предводио Ардито Десио, прва је освојила врх Годвин Остин, познат као К2, на Каракоруму, други највиши на свету (8611 м).

1964 Амерички васионски брод без људске посаде "Ренџер 7" послао је прве снимке тамне стране Месеца.

1965 Родјена је шкотска књижевница Джоан Роулинг (Јоанне Роwлинг), ауторка бестселера о дечаку Харију Потеру (Харрy Поттер), који су преведени на 31 језик и продати у десетинама милиона примерака.

1969 Као први папа у посети Африци, Павле ВИ стигао је у Уганду.

1971 Амерички астронаути Дејвид Скот (Давид Сцотт) и Джејмс Ирвин (Јамес Ирwин), чланови мисије "Аполо 15", другог дана боравка на Месецу провели су више од шест часова у вожњи посебнм возилом ("моон буггy"). То је била прва вожња по тлу Месеца.

1991 Председници СССР-а и САД Михаил Сергејевич Горбачов и Джорџ Буш (Георге Бусх) потписали су у Москви споразум о ограничењу нуклеарног оружја великог домета (СТАРТ).

1993 Нападом Израела на југ Либана, током којег је убијено 140 људи, а 500.000 избегло према северу земље, прекинуто је једнонедељно примирје на Блиском истоку.

1994 Савет безбедности УН одобрио је употребу силе на Хаитију, чиме је дозвољена војна интервенција коју су против војног режима предводиле САД, и омогућен повратак на власт избеглог председника Жана Бертрана Аристида (Јеан Бертранд Аристиде).

1997 Умро је последњи монарх Вијетнама, бивши цар Бао Дај (Даи) који је као марионета владао земљом под француском колонијалном управом. После четири деценије у избеглиштву, умро је у војној болници у Паризу у 83. години.

2001 Умро је бивши председник Португалије Франсиско Коста Гомес. Гомеса је на функцију председника поставила револуционарна хунта, пет месеци после априлске побуне 1974. којом је окончана 50-годиссња десничарска диктатура.

2003 Министар одбране Србије и Црне Горе Борис Тадић допутовао у Израел. То је прва посета министра одбране у историји две земље.

2003 Хашки трибунал осудио је босанског Србина Миломира Стакића на доживотни затвор због злочина против човечности над несрбима у Приједору и околини 1992. Он је први оптуженик коме је тај суд изрекао казну доживотног затвора. У марту 2006. Жалбено веће Хашког трибунала преиначило је првостепену пресуду у казну затвора од 40 година.

2003 Аустријанац Феликс Баумгартнер (Фелиx) први је посебним падобраном "карбонским крилом" за шест минута и 22 секунде прелетео Канал Ламанш, брзином већом од 200 километара на сат. Лет је започео скоком из авиона на висини нешто мањој од 9.000 метара.

2017 Председник Венецуеле Николас Мадуро прогласио је победу на изборима за чланове Уставотворне скупштине, упркос критици из иностранства и оспоравању опозиције која је позвала на нове протесте. Мадуро је затражио укидање имунитета посланика опозиције да би им се судило.
БЕТА

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa