Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
Фото: Бета

Фото: Бета

Влада усвојила минималну цену рада за 2022. годину, повећана за 9,4 одсто

Влада Србије усвојила је данас одлуку да висина минималне цене рада за период јануар – децембар 2022. године износи 201,22 динара по радном часу, у нето износу, чиме је како се наводи, минимална цена рада повећана за 9,4 одсто.

Како је саопштено из Владе Србије, утврђивање минималне цене рада засновано је на последњим расположивим макроекономским подацима и пројекцијама за наредни период.

Чланови владе су на седници дали сагласност да се на основу фактичког реципроцитета прихвате потврде о потпуној вакцинацији против болести ковид-19 које издају надлежни органи или установе Немачке, а којом се, уз ту потврду, омогућава улазак у Србију без негативног ПЦР теста на присуство вируса корона или антиген ФИА РАПИД теста.
Донета је и одлука о образовању Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима са циљем праћења, усмеравања и координирања активности везаних за смањење броја саобраћајних незгода и њихових последица и спровођења Националне стратегије безбедности саобраћаја на путевима.

"То тело ће се, кроз деловање стручних радних група, бавити и унапређењем безбедности путева, рада и ефикасности саобраћајне полиције, судова и тужилаштава, безбедности деце у саобраћају, а кроз превентивно и едукативно деловање биће задужено за повећање безбедности свих учесника у саобраћају", стоји у саопштењу.

Влада је усвојила и Оквирни документ за издавање зелених обвезница које имају за циљ обезбеђивање финансирања пројеката који доприноси еколошкој одрживости у најширем смислу.

"Усвајањем документа, Србија је постала прва држава на Балкану која се јавно изјаснила о посвећености промовисања свести о еколошко, друштвено и корпоративном управљању пројектима у области ублажавања климатских промена и заштите животне средине, а што ће држави омогућити приступ глобалним тржиштима капитала у 'ЕСГ' формату", пише у саопштењу.

На седници је донета и одлука о закључивању Споразума са Владом Немачке о отварању Немачке школе у Београду која ће се састојати од разреда општеобразовног школског система те земље, као и од вртића са предшколским васпитањем и образовањем.

"Делатност ће се обављати у складу са правним прописима који важе за немачке школе у иностранству док ће полазници имати могућност да стекну средњошколско образовање првог степена након завршених девет, а немачку матуру након завршених 12 година образовања", наводи се у саопштењу.

Влада је усвојила и посебне износе који се плаћају за време трајања "Дечије недеље" у 2021. године на сваку продату карту у месном и медјумесном превозу у железничком, водном, ваздушном и друмском саобраћају, као и на сваку продату улазницу за позориште, биоскоп, културне и спортске приредбе и на сваки продат носач звука са снимљеним садржајем.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa