Инфо

25. април 2018.25. апр 2018.
Велики пад Србије на листи медијских слобода Репортера без граница

Велики пад Србије на листи медијских слобода Репортера без граница

БЕОГРАД, 25. априла 2018. (Бета) - Србија је пала за десет места на листи медијских слобода коју је данас објавила организација Репортери без граница у свом новом извештају.

Србија је сада на 76. месту од укупно 180 испитаних земаља према извештају за 2018. годину. У извештају за прошлу годину била је на 66. месту.

То је, уз Малту, Чешку и Словачку, највећи пад у Европи, а самим тим и на целокупној листи.

Под председником Александром Вучићем Србија је постала земља где је небезбедно бити новинар, што је јасно према алармантном броју напада на новинаре који нису истражени, решени или кажњени и агресивној кампањи блаћена коју воде провладини медији против истраживачких новинара, наводи се у делу извештаја о Србији.

"Србија жели да се придружи Европској унији али за сада не успева да испуни стандарде Европске уније за слободу медија, што је јасно по искуству новинара који раде на терену", наводи се у сажетку извештаја.

Како се наводи неки храбри новинари и даље покривају опасне теме као што су криминал и корупција, али њихови извештаји су често објављивани преко онлајн медија са ограниченим приступом.

Дослух између политичара и медија, висок ниво концентрације власништва и недостатак плурализма у штампаним и радио телевизијским медијима такође представљају разлог за забринутост.

Од земаља региона испред Србије су БиХ (62), Хрватска (69) и Албанија (75), а иза Косово (78), Црна Гора (103) и Македонија (109).

Осим Србије све земље су напредовале у односу на прошлу годину - Албанија је напредовала за једно место, БиХ за три, Хрватска за пет, Косово за четири, Македонија за два, Црна Гора за три и Словенија за пет места.

У извештају се наводи да се у Европи, региону где је слобода медија најсигурнија, највише погоршао регионални индикатор ове године. Четири од овогодишњих највиших падова на индексу земаља су земље ЕУ.

Малта је пала за 18 места на 65. место и забележила је највећи пад на индексу, Чешка за 11 на 34. место, Србија за 10 на 76. место и Словачка за 10 на 27. место.

Већи пад од Србије забележили су само још Малта и Чешка, док је Словачка такође пала за десет места али је сада 27. на листи.

"Лагана ерозија европског модела се наставља", закључују у свеобухватној анализи Репортери без граница, упозоравајући на општи тренд пораста непријатељства према новинарству које, како наводе, прети демократији.

"Светски индекс слободе медија 2018. године показује растући анимозитет према новинарима. Непријатељство према медијима, које отворено потичу политички лидери и напори ауторитарних режима да представе своју визију новинарства представљају озбиљну претњу за демократију", наводе Репортери без граница.

Такав став према медијима више није само одлика ауторитарних режима, него и демократски изабраних челних људи који их више не виде као неопходан део демократије, него као противника према којем отворено исказују одбојност, наводи се у извештају.

Првак слободе медија поново је Норвешка, а следе Шведска, Холандија, Финска, Швајцарска, Јамајка, Белгија, Нови Зеланд, Данска и Костарика.

На дну су земље које су ту биле и претходних година: Северна Кореја, Еритреја, Туркменистан, Сирија, Кина, Вијетнам, Судан, Џибути, Куба и Екваторијална Гвинеја.

Разлог пада Малте, највећег на листи је убиство истраживачке новинарке Дафне Каруане Галиције прошлог октобра.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa