Инфо

21. септембар 2021.21. сеп 2021.
фото: Бета

фото: Бета

Одбор за правосуђе одбио предлог измена Закона о корупцији

Чланови Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу одбили су данас предлог измена и допуна Закона о спречавању корупције, који је поднела Влада.

Представник Министарства правде Владимир Винш рекао је на седници одбора да су измене и допуне Закона о спречавању корупције усклађене са примедбама које су изнете у другом извештају о усклађености Републике Србије са ГРЕКО препорукама.

Он је рекао да су примедбе изнете на препоруку 12, где се указује да Закон о спречавању корупције није до сада прописивао јасне критеријуме за издавање сагласности јавним функционерима да обављају друге послове, да јавни функционери и даље имају дискреционо право да пријављују, односно не пријављују један део имовине и прихода, да имовина и приходи појединих јавних функционера нису јавно доступни, као и да да максималне новчане казне за прекршаје нису довољно високе.

Председник Одбора и посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић рекао је да се, када су овакви закони, полази од претпоставке да сваки јавни функционер прима новац.

"Доћи ћемо у ситуацију да ускоро више нико неће да буде јавни функционер, јер ово није нормално. Овде полазимо од претпоставке овај је сигурно лопов па ћемо и њега да ограничимо, јер чим је дошао на јавну функцију сигурно иде да краде, неће да пријави имовину. Ово је ужасно погрешно", рекао је Ђукановић.

Он је најавио да неће да гласа ни за предложене уставне промене, јер "не жели да дају судијама толику власт да се сами бирају".

И остали чланови одбора подржали су Ђукановићев став и одбили предлог измена закона.

Посланици су данас започели нову седницу на чијем дневном реду ће се наћи поред овог предлога, и измене Кодекса понашања посланика и закон о очувању Хиландара.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa