Инфо

8. октобар 2021.8. окт 2021.
Pixabay

Pixabay

Брнабић: Извоз Србије у ИТ сектору до краја године 1,7 милијарди евра

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да ће ове године извоз Србије у сектору информационих и комуникационих технологија прећи 1,7 милијарди евра, као и да је од тог износа суфицит милијарду евра, што није случај ни са једним другим сектором у домаћој привреди.
Брнабић је то навела на проглашењу победника првог годишњег конкурса у оквиру програма "СтарТецх", где је додељено милион долара подршке стартап тимовима, предузетницима и малим и средњим предузећима за реализацију истакнутих пројектних идеја у области иновација и дигиталне трансформације.


Премијерка је рекла да је Србија у јулу имала рекордан извоз услуга информационих и комуникационих технологија, од 171 милион евра, што је 56 одсто више него у истом периоду 2020. и 35 одсто више него у јулу 2019.

"Ако поредимо ове резултате са јулом 2016. године, наш извоз је три пута већи. Број запослених у првом кварталу 2020. године у сектору програмирање је дуплиран у односу на исти период 2016. године, када је било запослено око 19.000", истакла је Брнабић.

Према њеним речима, просечна зарада у ИТ сектору је три пута већа од просечне зараде у Србији и она износи нето 175.000 динара месечно.

"У будућности морамо даље да развијамо предузетништво, како би имали више стартап и иновационих компанија и то је оно што ће нам донети динамичан раст и развој. У протеклих пет година смо уложили много новца у инфраструктуру за стартап и иновационе компаније, отворили смо четири научно-технолошка парка", нагласила је премијерка.

Додала је да је 2016. године Србија кренула у трансформацију привреде и друштва, тако да оно буде засновано на знању, високим технологијама и иновацијама, што може да подстакне бржи и динамичнији раст и самим тим доносе раст плата и пензија.

"Неке од ствари које смо урадили за пет година су увођење програмирања као обавезног предмета од петог разреда основне школе, повезали смо све школе на интернет, повећан је број специјализованих ИТ одељења у средњим школама, као и много других ствари које су донеле невероватне резултате", навела је Брнабић.

Подсетила је да је пре пет година из буџета издвојено 558.000 евра за Фонд за иновације, а да данас та сума износи 10,5 милиона евра.

Директорка Националне алијансе за локални и економски развој (НАЛЕД) Виолета Јовановић, навела је да је од марта, када је отворен конкурс у оквиру програма "СтарТецх", до јуна стигло 229 пријава.

"Данас, након четири месеца темељне селекције, пред нама је 29 победничких тимова. Они ће бити награђених са милион долара бесповратне помоћи са грантовима у распону 22.500 до 100.000 долара", истакла је Јовановић.

Према њеним речима, победници не добијају само новчана средства већ улазе у дигитални екосистем, у иновативну заједницу која ће добити додатну менторску подршку.

Генерални директор компаније "Филип Морис" (Пхиллип Моррис) Александар Јаковљевић, фирме која пружа подршку програму "СтарТецх", изјавио је да је идеја да се српска економија помери из традиционалне економије у ону која је заснована на знању, иновацијама и технологији.

"Отуда је и произашао овај пројекат, што је мали корак и почетак. Потребно је инспирисати и друге компаније да се придруже овој иницијативи и да сви заједно радимо на њој", рекао је Јаковљевић.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa