Инфо

13. октобар 2021.13. окт 2021.
Бета

Бета

Посланици расправљају о избору 17 судија, СНС оспорио више кандидата

Народни посланици у Скупштини Србије расправљају о Предлогу одлуке о избору 17 судија који се први пут бирају на функцију у више градова. Посланик СНС-а, Дејан Кесар оспорио је пет кандидата за судије које је предложио Високи савет судства, а Угљеша Мрдић још два кандидата.

Посланици разматрају Предлог одлуке о избору 17 судија у Лозници, Мајданпеку, Новом Саду, Сенти, Сурдулици, Бачкој Паланци, Београду, Зајечару, Краљеву, Панчеву и Крагујевцу.

За судију Основног суда у Лозници предложена је тужилачки помоћник у Вишем јавном тужилаштву у Шапцу, Јелена Срдановић, док је за судију Основног суда у Мајданпеку предложена судијски помоћник у Основном суду у Пожаревцу Светлана Јовић.

За судије Основног суда у Новом Саду предложени су Мирна Вујичић Бурсаћ, Марко Петровић, Јелена Обренов и Милош Секулић, док је за судијску функцију у Основном суду у Сенти предложена Нина Атанаковић Суломар.

Високи савет судства је за судије Основног суда у Сурдулици предложио Валентину Цветковић и Сунчицу Цветковић, а за судију Прекршајног суда у Бачкој Паланци Милана Петровић.

За судије Прекршајног суда у Београду предложени су Мина Борута Ристић и Александра Шућур, а за судије Прекршајног суда у Зајечару Габриола Иванов и Милијана Јовнаш.

Посланици ће одлучивати и о томе да судија Прекршајног суда у Краљеву буде Наташа Рубежић, Прекршајног суда и Панчеву Маја Шормаз и Привредног суда у Крагујевцу Иилија Ђоровић.

Посланик Српске напредне странке Дејан Кесар оспорио је пет од 17 кандидата за судије које је предложио Високи савет судства, јер, како је рекао, не испуњавају безбедносне критеријуме.

Кесар је оспорио предлог да за судију Основног суда у Лозници буде изабрана Јелена Срдановић, судијски помоћник у Вишем јавном тужилаштву у Шапцу, као и предлог да за судију Основног суда у Мајданпеку буде изабрана Светлана Јовић, судијски помоћник у Основном суду у Пожаревцу.

Кесар је оспорио и Мину Бороту Ристић која је као судијски помоћник у Прекршајном суду у Београду предложена за судију тог суда, Милијану Јовнаш за судију Прекршајног суда у Зајечару и Наташу Рубежић за судију Прекршајног суда у Краљеву.

"Желео бих да оспорим кандидате зато што не испуњавају основне елементарне безбедносне критеријуме. Ово није први пут да оспоравамо одређене кандидате и замолио бих Високи савет судства да води рачуна, али немојте да схватите као било какав облик притиска", поручио је Кесар.

Кесар је позвао ВСС да на један детаљнији начин провери предлоге за судије и какви су им квалитети.

Посланик СНС-а Угљеша Мрдић, након што је његов колега Кесар оспорио пет кандидата за судије, оспорио је још два.

Он је позвао посланике да се у дану за гласање посебно изјасне о тим кандидатима.

Мрдић је оспорио Нину Атанацковић Суломар која је предложена за судију Основног суда у Сенти, као и Милану Петровић, кандидаткињу за судију Прекршајног суда у Бачкој Паланци.

Објаснио је да су разлози за оспоравање исти као код Кесара, односно да не испуњавају безбедосне критеријуме.

Дабић: Ново решење ускоро пред посланицима
Члан Одбора за правосуђе Ђорђе Дабић рекао је у парламенту да не постоји већи легитимитет за судије него када их представници народа у име народа изаберу на ту функцију.

Објаснио је да ускоро после промене Устава Скупштина више неће бирати судије који се први пут бирају на функцију у складу са препорукама Венецијанске комисије, већ ће то чинити Високи савет судства и Државно веће тужилаца.

"Направићемо ново решење које ће ускоро бити пред посланицима", рекао је Дабић.

Истакао је да промене Устава "радимо због нас самих", европског пута, наводећи да се промене не односе на преамбулу која се тиче КиМ.

РТС

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa