Инфо

19. октобар 2021.19. окт 2021.
Начелник МУО, Владан Красавац

Начелник МУО, Владан Красавац

Саопштење: Mедијско представљање Мачванског управног округа

У недељу 17. октобра, у емисији "Шабачка разгледница " Радио телевизије АС представљене су активности Мачванског управног округа.

Гостујући у емисији начелник Управног округа Владан Красавац говорио је о заштити животне средине и активностима у циљу добијања статуса зеленог округа, Регионалној комуналној депонији Еко Тамнава у Убу, геотермалним потенцијалима града Шапца и општина Богатић и Владимирци, обновљивим изворима енергије и изградњи водоводне и канализационе мреже кроз Програм "Србија 2025.година".

Када је у питању заштита животне средине свест грађана се мења у односу на неко раније време. Допринос дају едукација грађана која се спроводи свакодневно и средства јавног информисања која промовишу чисту животну средину. Идеја првог зеленог округа отпочиње од краја 2018. године и са мандатом начелника Управног округа, али и активностима државе Србије. Усвајањем сета закона из области екологије, у јуну месецу ове године држава први пут дефинише своју енергетску политику која је у директној и индиректној вези са еколошким аспектом. Циљ је смањење штетних гасова у ваздуху, али и збрињавање комуналног отпада и решавање проблема комуналних депонија.Активности које је Србија започела ,али и локалне самоуправе уз свесрдну помоћ државе, дају подстреха да се идеја о зеленом округу реализује у наредном периоду. Припајање шест локалних самоуправа града Лознице и општина Љубовија, Крупањ, Мали Зворник, нешто раније Владимирци и Коцељева Регионалном центру за управљање комуналним отпадом Еко Тамнава Уб су у функцији мењања еколошке слике када је у питању заштита човекове средине.

Град Шабац и општина Богатић од пре неколико година комунални отпад одвозе на депонију у Сремску Митровицу. Пројекат је у завршној фази, а њиме се решава питање комуналног отпада за територију на којој живи око 550.000 становника и обухвата Мачвански и Колубарски округ и четири локалне самоуправе града Београда.Три трансфер станице које су лоциране у Коцељеви, Лозници и Осечини, са линијом за сепарацију отпада и пратећом инфраструктуром су део пројекта којим се на економичан и ефикасан начин решава проблем комуналног отпада. Локалне самоуправе које учествују у овом пројекту су у прилици да прерадом комуналног отпада зарађују и одређена финансијска средства .

Шабачка разгледница: Новица Којић и Владан Красавац


План је да се Регионална комунална депонија Каленић заврши до 2023. године. У наредном периоду спроводиће се и активна едукација грађана везано за сепарацију комуналног отпада која је предуслов за ефикасно функционисање целокупног система депоније.

Закон о енергетици, Закон о рударству, Закон о обновљивим изворима енергије и Закон о енергетској ефикасности су у функцији повећања учешћа обновљивих извора енергије које се у наредном периоду очекује. На подручју Мачванског управног округа у три локалне самоуправе постоји значајан геотермални потенција. По први пут се у законској регулативи препознаје геотермал као обновљиви извор енергије и по први пут се опредељују финансијска средства као помоћ државе локалним самоуправма које поседују овај потенцијал. У последње две године општина Богатић је у великој мери напредовала у експлоатацији геотермалних вода, а енергија која се добија експлоатацијом користи се за грејање локалних институција. И наредне године се планира коришћење овог ресурса за проширење грејне мреже,али и њено коришћење за индустријске капацитете. Све ово ће у великој мери побољшати живот грађана Богатића. Исти ресурс постоји и у општини Владимирци, а уз помоћ државе Србије у наредној години се очекују већи ефекти. По мишљењу геолошке струке град Шабац има велики геотермални потенцијал, који је неискоришћен и у наредном периоду се треба ангажовати у циљу његове експлоатације, пре свега за грејање чиме би се спречило аерозагађење, а ту су и могућности за друге видове експлоатације.

У општини Мали Зворник изграђена је топлана на био масу ,која је друга пореду у Републици Србији, после топлане у Прибоју, а изграђена је уз велику финансијску помоћ државе Србије. У Хидро централи Мали Зворник измењена је дотрајала опрема и тиме је радни век ове централе продужен за наредних четрдесет година.

Уз значајну помоћ Министарства заштите животне средине санирају се несанитарне депоније ,дивље и санитарне депоније,а простор на коме се оне налазе биће пошумљен или коришћен за друге намене.
Општина Крупањ је усмерила свој развој ка спортском туризму и уз помоћ Министарства омладине и спорта и Министарства трговине туризма и телекомуникација гради у наредном периоду 300 километара пешачких и бициклистичких стаза.

Треба поменути Пројекат "Чиста Србија" који обухвата изградњу канализационе мреже, којим ће се од загађења заштити река Дрина и други водотокови. Од Љубовије, преко Малог Зворника, Лознице до Богатића спречиће се изливање канализације у Дрину,чиме се она штити од загађења.

Општина Крупањ је прва локална самоуправа која је припремила потребну документацију за изградњу канализационе мреже, а ту су и општине Богатић и Владимирци и град Шабац.

Поред здравственог аспекта екологија и чиста животна средина су од значаја и за инвеститоре који ће у нареном периоду долазити у Мачвански управни округ.

Очекује се експанзија у развоју туризма с обзиром на потенцијале који постоје на овом подручју.Река Дрина и општине Љубовија, Мали Зворник и град Лозница били су у претходној години, услед епидемије и немогућности путовања ван граница, преплављени туристима из свих крајева наше земље.Потребно је туристичке капацитете увећати за будуће време и искористити природна богатства,бројне планине, манастире и све друге природне ресурсе овог Управног округа.
Кабинет начелника
Владана Красавца


Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa