Инфо

27. новембар 2021.27. нов 2021.
АП: Демонстранти блокирали путеве и мостове у Србији

АП: Демонстранти блокирали путеве и мостове у Србији

У Србији се данас догодио окршај измедју полиције и антивладиних демонстраната који су блокирали путеве и мостове у тој земљи у знак протеста против нових закона за које наводе да иду у прилог интересима страних инвеститора који уништавају животну средину, преноси америчка новинска агенција АП.

Агенција пише да су се активисти и грађани данас окупили у више српских градова блокирајући сат времена главне мостове и путеве, а организатори су то назвали штрајком упозорења. Демонстранти су током блокаде дували у звиждаљке и скандирали "Не дамо Србију". Дугачке колоне аутомобила и других возила формирале су се на неколико локација док су демонстранти пропуштали само возила хитне помоћи.

Најавили су још протеста уколико не буду повучени закони о експропријацији и о референдуму.

Кордони полиције спречили су градјане да додју до мостова, што је довело до кошкања, а полицијски хеликоптери су све време прелетали окупљене.

Демонстранти су ипак успели да блокирају главни мост у Београду и још других делова аутопута и споредних путева, наводи АП.

Организатори су саопштили да је неколико људи приведено, а полиција је раније упозорила да су блокаде мостова нелегалне.

Еколошки активисти су бесни јер је усвајањем два закона спуштен цензус за референдум и дозвољена брза експропријација приватне имовине ако се сматра да је то у јавном интересу.

Активисти тврде да ће то отворити пут страним компанијама да заобидју незадовољство народа због пројеката као што је понуда компаније Рио Тинто да покрене рудник литијума у ​​западној Србији.

Српске власти су одбациле оптужбе, рекавши да су нови закони потребни због инфраструктурних пројеката.

АП пише да је председник Србије Александар Вучић, кога карактерише као аутократу, најавио референдум о пословању Рио Тинта.
Стручњаци упозоравају да би планирани рудник литијума у западној Србији уништио пољопривредно земљиште и загадио воде.

АП наводи да је Србија земља кандидат за улазак у Европску унију, али да је до сада мало тога постигнуто на побољшању еколошке ситуације.
Бета
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa