Инфо

28. новембар 2021.28. нов 2021.
ССП: Влада обмањује јавност ширећи вест да су наши енергетски проблеми решени

ССП: Влада обмањује јавност ширећи вест да су наши енергетски проблеми решени

Странке слободе и правде (ССП) саопштила је данас да "смо сведоци велике енергетске кризе, којој се још не назире крај", а да Влада Србије покушава да обмане јавност ширећи вест да су нам сви проблеми у енергетици решени договором о нижој цени гаса из Русије.

"Наиме, наше највеће енергетско предузеће ЕПС преко 70 одсто електричне енергије производи из угља, а не из гаса, а истовремено већина нашег становништва управо користи струју као енергент за грејање. Уместо да сви ремонти на термеоелектранама буду завршени пред почетак грејне сезоне, наш највећи индивидуални капацитет ТЕНТ Б1 улази тек ових дана на мрежу", навео је ССП.

Како је ова странка истакла, "због оваквог лошег планирања ремонта ЕПС је морао да купује велику количину енергије на отвореном тржишту по папрено високим ценама као и да позајмљује велику количину енергије из Републике Српске по нејасним условима".

"Градјани Србије имају право да знају каква нас зима чека, да ли ће због недостатака енергије долазити до рестрикција и смрзавања градјана и да ли ће градјани Србије плаћати цену неконтролисаног увоза електричне енергије кроз повећање инфлације и даљег сиромашења становништва", навела је ССП.

Странка је упитала министарку енергетике Зорану Михајловић "колико је електричне енергије ЕПС купио на отвореном тржишту у периоду од септембра ове године до данас и по којој јединичној цени је ЕПС плаћао сваки мегават-час електричне енергије".

Такодје су упитали, како је наведено у саопштењу, "под којим условима је ЕПС 'позајмио' електричну енергију из Репубике Српске и како планира да ту енергију 'врати'".

"Да ли су наши рудници и термоелектране спремне за предстојећу зиму? Да ли је план откривања откривке на главним коповима у складу са плановима? Да ли су резерве откривеног угља довољне и за најгори сценарио ове зиме? Да ли су одрадјени сви неопходни ремонти и да ли је беспрекоран рад свих термоелектрана гарантован за предстојећи зимски период?", упитала је ССП министарку Михајловић.

Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa