Инфо

3. децембар 2021.3. дец 2021.
Аутопортрет великог уметника (Аутор: Пјер Огист Реноар - plain photo, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42021)

Аутопортрет великог уметника (Аутор: Пјер Огист Реноар - plain photo, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42021)

Годишњица смрти Реноара

Познати француски сликар Пијер Огист Реноар преминуо је пре тачно 102 године, 3. децембра 1919. године.

Рођен је у 1841. године у Лиможу, у сиромашној породици и већ са 13 година је почео да ради у једној фабрици. Исказавши таленат за сликарство и занимање за уметност привукао је пажљу познатих уметника средина претпрошлог века и почео је да излаже, али без много успеха. Тек по повратку из војске кроз познанство са колекционаром који је откупио велики број његових дела, стекао је средства да отвори лични атеље.

Бал на Мулин де ла Галете (Аутор: Пјер Огист Реноар - http://allart.biz/photos/image/Pierre_Auguste_Renoir_2_Bal_du_moulin_de_la_Galette_Smaller_version.html (derivative work of musee-orsay.fr image?)Notwithstanding the source description, this is the version at the Musée d'Orsay (in the smaller version the central figure leaning forward lacks an earring)., Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5712177)


Истакнути је представник импресионизма, а значајна средства је зарађивао сликајући портрете, а осим њих карактерише га цртање ситуиација из свакодневице. Најпознатија дела су: Бал на Мулин де ла Галете, Купачица, Девојка која се чешља, Породица уметника и др.

Тепко реуматско обољење је омогућавало потпуну употребу десне шаке, те је сликао тако што је кист био везан за шаку. Његови лични предмети и део дела продати су 2013. на аукцији за 1,3 милиона долара.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa