Инфо

3. децембар 2021.3. дец 2021.
Глас Подриња/Градоначелник Пајић на састанку са особама са инвалидитетом

Глас Подриња/Градоначелник Пајић на састанку са особама са инвалидитетом

12 удружења особа са инвалидитетом данас у Градској кући

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се 3 децембра сваке године како би се предузеле мере за укључивање особа са посебним потребама у све аспекте друштвеног развоја. Тим поводом, градоначелник Шапца др Александар Пајић данас је у Градској кући примио је 12 шабачких удружења особа са инвалидитетом.

- Разговарали смо о темама које су битне за функционисање ових удружења, аа акцентом на помоћ члановима. Гард Шабац издваја око 260 милиона динара за социјалну заштиту и једна смо од ретких локалних самоуправа која има дванаест лиценцираних услуга. Са поносом кажем да радимо на промовисању једнакости међу свима нама, да би сви требало да имамо подједнаке шансе и да су нам све инстутиције . У наредним годинама радићемо још више да укажемо на постојање људи који су другачији од нас, али имају иста права као сви остали грађани Шапца и РС. Такође, трудићемо се да радимо на међусобној сарадњи удружења како би била медијски видљивија и како бисмо указали на људе који су међу нама, а који су некада невидљиви из различитих разлога. Сигуран сам да град Шабац на најбољи начин промовише једнакост међу нашим суграђанима, истакао је градоначелник Пајић.

Ове године Међународни дан особа са инвалидитетом у свету обележава се под слоганом УН-а: „Лидерство и учешће особа са инвалидитетом у стварању инклузивног, приступачног и одрживог света после пандемије COVID-19“. Инклузија особа са инвалидитетом је суштински услов за очување људских права, одрживог развоја, мира и безбедности.

Данашњи дан у Градској кући био је прилика да се разговара о искуствима, као и да се предоче изазови са којима са сусрећу особе са инвалидитетом и децa са сметњама у развоју.
Глас Подриња

- Нису све особе са ивалидитетом видљиве. Наш циљ је да покажемо свету да смо део друштва и да као такви заслужујемо једнака права. Драго ми је што смо данас позвани, овакав вид социјалне политике добар је за све нас, за умрежавање удружења, пре свега, а потом и повезивање са локалном самоуправом која ће нам омогућити да неке наше планове остваримо. Сви зимамо циљ заједнички циљ – друштво једнаких за све за живот и рад, и особа са инвалидитетом и деце са сметњама у развоју. Наравно да постоје проблеми, али смо на добром путу да их решимо, каже Ана Вучинић, председник Удружења Да Будемо Сви Једнаки.

Најновији број

20. јануар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa