Инфо

3. децембар 2021.3. дец 2021.
"Особе које су мењале свет" пред Шапчанима (фото: Глас Подриња)

"Особе које су мењале свет" пред Шапчанима (фото: Глас Подриња)

Изложбена поставка о људима чији су снови били јачи од ограничења

Да ли су вам позната имена: Жељко Вртељ, Ћиприан Лупи, Дорина Новик, Бенџамин Жнидаршић, Ибрахим Ал Хусеину Хамадтум, Марко Вилхем Сигнмарк, Жозе Армандо Сајово, Мариа Луиза, Јасиек Мела, Антониос Тсапакис, Таха Хусеин, да ли сте чули за оркестар "Ал Ноир Вал Амал"? Многима нису, бар не сви, а у њиховим делима је доказ да човек без руку може да буде велики сликар, олимпијац у стоном тенису, особа без слуха може да буде у свету музике, да неко без дела ноге и руке може освојити оба земљина пола, у њима је доказ да жеља не познаје ограничења.

Шабац први од шест градова у којима се реализује изложба (фото: Глас Подриња)


Више можете сазнати у наредних седам дана у пешачкој зони, делу Карађорђеве улице, где су поменути представљени кроз изложбу "Особе са инвалидитетом које су мењале свет" коју организују Центар за локалну демократију, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Color media communications.

-Пред суграђанима су представници из више држава чије амбасаде су подржале поставку. Част за Удружење је што смо први од шест градова где су представљене особе са инвалидитетом које су мењале свет. Видео сам ову изложбу у Чачку претходне године и ту се родила идеја да то представимо и у Шапцу - рекао је менаџер друштвених мрежа Удружења параплегичара Мачванског округа Аца Перић.

Биографије као приче о снази жеље (фото: Глас Подриња)


Идеја организатора је разбијање предрасуда о особама са инвалидитетом као људима смањених способности за одређена постигнућа, реч је о људима који имају сметње и препреке, али проналазе начин да их превазиђу и победе.

-Част ми је што сам у прилици да присуствујем отварању посебне изложбе где су дела великих људи који треба све нас да инспиришу, којима се сви дивимо, јер су постигли нешто што се многима чини немогуће. Не волим да изговорим реч особе са инвалидитетом, јер су постигли што је недостижно многима који немају такве препреке. Част ми је што сам у прилици да будем овде и подржим комплетну идеју изложбе - рекао је Ибрахим Хамза, заменик амбасадора Републике Египат.

Јелена Милошевић и Ибрахим Хамза (фото: Глас Подриња)


Представљени су они који су рођени са неким ограничењем или су га стекли стицајем околности, али су свако савладали и остварили резултате за дивљење, нагласила је члан Градског већа задужена за социјална питања, рад и запошљавање Јелена Милошевић.

-Ми смо ту да подржимо особе са инвалидитетом, не данас, него увек. Град Шабац води изузетно одговорну социјалну политику и све услуге и права која особе са инвалидитетом могу да остваре планирана су у буџету и за ову намену су буџетска издавања из године у годину све већа. Све услуге намењене особама са инвалидитетом су предвиђене и реализоване тако да имају одрживост и континуитет - истакла је Милошевић.

Изложба траје до наредног петка, 10. децембра.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa