Инфо

20. децембар 2021.20. дец 2021.
Бета

Бета

Професор Томић: На референдуму гласати против уставних промена

Професор Правног факултета Универзитета у Београду Зоран Р. Томић изјавио је данас да би грађани Србије требало да изађу на референдум о уставним променама и да гласају против.

Томић је агенцији Бета казао да већински гласати "не", не би значило да су грађани против независног судства и реформисаног правосуђа.

"Гласати 'не' значило би да је постојећа власт најзад изгубила свако поверење народа. Народ путем свога референдумског 'не' мора да поручи актуелној власти да јој истиче 'рок важења'. Да не жели да му баш она реформише правосуђе. Нити да га води у Европску унију", истакао је Томић.

Чак и да су предложене парцијалне промене Устава боље од досадашњих истоврсних солуција, додао је професор, "јасно је да је све то део једног ужурбано-нервозног манипулативног политичког пакета заваравања народа".

"Почев од изнуђено неспретно 'повученог из процедуре' дубоко неправедног Закона о експропријацији и два пута површно преправљаног Закона о референдуму и народној иницијативи, као и 'заклињања' политичко-партијског архиглавара у сутрашњу, тобоже прекомерно незагађену Србију, чист Јадар посебно. Јер, и 'реформисано' правосуђе с овом и оваквом диктаторском државном влашћу остаје беспоговорно политички зависно без обзира на садржину уставних решења", нагласио је Томић.

Оценио је да би уставним променама јавно тужилаштво још више изгубило на самосталности, имајући у виду положај и улогу предложеног Високог савета тужилаштва чији би чланови и даље били Врховни јавни тужилац и министар надлежан за паравосуђе.

"Но, ако се амандмани референдумски евентуално на једвите јаде и грађански потврде, биће то, све док опстаје актуелна странчарска констелација, искључиво пуки декор. Као што је било и до сада. Па једино крајње наивни и они 'умној патњи нестасали' могу да се олако и улудо надају да би намеравана уставна прекомпоновања, сама по себи, донела неки бољитак у правни и друштвени систем", рекао је професор Правног факултета.

Нагласио да би хипотетички успех уставног референдума давао најјачи "ветар у леђа" постојећој дугопозиционираној, а неуспешној владалачкој гарнитури.

"Стога, сматрам обавезним и мудрим да се изађе на референдум. И да се гласа против", закључио је професор Зоран Р. Томић.

Председник Скупштине Ивица Дачић расписао је референдум о потврђивању Акта о промени Устава Републике Србије за 16. јануар 2022. године.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa