Инфо

17. јануар 2022.17. јан 2022.
Дачић: Задовољан сам што су грађани усвојили промене у области правосуђа

Дачић: Задовољан сам што су грађани усвојили промене у области правосуђа

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је задовољан што су грађани усвојили уставне промене у области правосуђа, које је, како је указао, предложио парламент, као и да је референдум одржан у демократској атмосфери.

Дачић је за Радио-телевизију Србије (РТС) казао да је оџив био добар, имајући у виду да та тема "не спада у врх интересовања грађана".

"Та тема не спада у врх интересовања грађана, а да ни код људи који су политички активни није било довољно разумевања о чему је реч и колико је важно да се изађе на тај референдум", навео је Дачић.

Додао је да је постојало много лажних информација о циљу референдума у уставним променама а да је најчешћа била да је "наметнут од стране Европске уније (ЕУ)".

Дачић је навео да ће уставне промене ступити на снагу дан после објављивања званичних резултата гласања.

Он је казао да ће Закон о судијама, Закон о уређењу судова, Закон о јавном тужилаштву, Закон о Високом савету судства и Закон о Државном већу тужилаца морати да буду усклађени са Уставом - у року од годину дана.

Одредбе других закона, додао је, треба да се ускладе у року од две године.

"Високи савет судства и Државно веће тужилаца треба да се ускладе са новим Уставом и конституишу у року од 90 дана од дана ступања на снагу прописа којима се усклађује рад са овим новим амандманима", навео је председник Скупштине.

Дачић је казао да је актуелна власт одговорна, наводећи да током претходне власти 2006. године када је донет Устав - ниједан рок није испоштован.

"Закон о референдуму је требало да буде промењен 2008. године. Промењен је у децембру прошле године", рекао је Дачић.
Бета
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa