Инфо

11. март 2022.11. мар 2022.
Бета

Бета

Пољопривредници Србије: Мислили смо да је шала државе да не смемео да точимо гориво у канистере

Пољопривредници у Србији данас су затечени ставом Владе да се више не дозвољава точење дизела у канистере, већ само у резервоаре машина и како су рекли, мислили су да је шала.

"Ова одлука о забрани точења горива у било који суд, осим у резервоаре машина, нема смисла. Мислили смо да је шала", рекао је за Бету пољопривредник из села Добрица код Алибунара Жељко Петров који обрађује око 50 хектара земље.

Влада Србије донела је Уредбу о ограничавању цена нафтних деривата која је данас ступила на снагу и у којој се наводи да је куповина дизела могућа једино утакањем у погонске резервоаре пољопривредних машина.

Цена дизела за регистрована пољопривредна газдинства је ограничена на 179 динара по литру на пумпама Нафте индустрије Србије (НИС), а за остале потрошаче у наредних седам дана биће 187,7 динара.

Петров је рекао да је најближа пумпа НИС-а од села удаљена око 35 километара у Пландишту и да би се за повратак са пумпе из резервоара потрошило пола.

Додао је да већина пољопривредника у Србији нема близу места становања НИС-ову бензинску пумпу као и да су машине старе и нерегистроване, па да не смеју да се укључе у саобраћај.

Председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић рекао је да ће бити великих проблема јер у многим местима нема НИС-ове пумпе.

"Ни по свим војвођанским местима нема НИС-ове пумпе, а још мање у централној и јужној Србији и требало би наћи начин да се пољопривредници некако снабдеју дизелом", рекао је Јакшић.
Извор: Бета

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa