Инфо

19. април 2022.19. апр 2022.
Бета

Бета

Музеј чоколаде на радост деце и одраслих

Непосредно пре почетка пандемије корона вируса, један млади брачни пар је решио да у центру Београда отвори Музеј чоколаде, место које привлачи како најмладје, тако и одрасле.

Ненад Радуловић каже да је реализација саме идеје била веома тешка и да је трајала две године.
"Идеја је дошла врло једноставно. Ја волим антиквитете и такве ствари. Чоколаду неко воли или не воли, али је она увек интересантна тема тако да сам знао да ће бити добар пословни подухват."

Обилазак овог музеја почиње од историје какаа и чоколаде, а завршава се тако што направите своју чоколаду коју носите кући. Током обиласка све време испробавате све врсте чоколада које тренутно постоје у свету.

"Оно што сте и сами приметили, у нашем музеју можете да видите ствари везане за чоколаду које нигде у Србији не можете да видите, као што је макета Калемегдана од чоколаде, омоти стари по 50, 60, 70 година, кутије од чоколаде старе измедју 80 и 100 година. Ми имамо први омот Менаж чоколаде који је код нас на специјалном месту урамљен, стар је 100 година. То су само неке специфичности. Прича је јако поучна и едукативна", рекао је Радуловић.



Медју посетиоцима има и деце и одраслих које интересује прича о настанку чоколаде. Музеј је замишљен да се деци представи као место на којем могу да кроз забаву свашта науче.

Ненад нас тако подсећа на чувене породице које су прозводиле чоколаду.

"Прву чоколаду икада направљену у Србији, звала се Олга, направио је Константин Шонда. Породицу Шонда сматрамо за краљеве чоколаде у Србији", навео је.

Ненад додаје да је у питању цинцарска породица, пореклом из Грчке, која је направила и први биоскоп Колосеум, на месту где је данас биоскоп Звезда, у центру града.

"Али исто тако не бих запоставио ни породицу Руф. То је јеврејска породица која почиње да прави чоколаду 1920. године. Та јеврејска породица пуно страда за време Другог светског рата. После Другог светског рата, држава национализује и то је данашњи Пионир Суботица".

Ненад нам је открио и да је једина права чоколадна бананица "Наша бананица" чији је један од главних састојака морска алга, а ово је само делић онога што може да се сазна у овом чоколадном музеју.

Прилог Кинеске медијске групе (ЦМГ).

Бета

Најновији број

31. јул 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa