Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
Асоцијација малинара Србије припрема протест због ниских откупних цена

Асоцијација малинара Србије припрема протест због ниских откупних цена

(Бета) - Произвођачи малина у целој Србији ускоро ће започети протесте ако се на састанку за седам-осам дана не договоре са откупљивачима о цени малине, рекао је данас педседник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић.

Он је агенцији Бета рекао да произвођачи траже просечну откупну цену од 1,75 евра по килограму, колико кошта најлошија класа малине.

"Извозне цене малине се крећу од 1,95 евра до 2,20 евра по килограму за 'ролен', најквалитетнију врсту", рекао је Радовић.

Од државе се, како је рекао, не тражи никакав новац, већ само да својим ауторитетом утиче на откупљиваче да дођу на разговоре и контролише их да се не понашају монополски приликом утврђивања цена, као и да ли плаћају порез на добит.

Белгијска фирма Кропс је, према његовим речима, понудила аконтну (гарантовану) цену у децембру прошле године од 100 динара за килограм малина, а ових дана је компанија Сирогојно понудила 120 динара.

Искуства, како је рекао, показује да се на ту аконтну цену касније, када почне откуп малине и понуда и потражња искристалишу цене, мало доплати.

"Откупљивачи, сасвим је очигледно, уцењују произвођаче ниским ценама да би што више зарадили, а колики им је профит може се видети по томе како су ових месеци уређивали дворишта и зграде око хладњача", рекао је Радовић.

Додао је да је "возни парк откупљвача већи и скупљи него Владе Србије".

"Откупљивачи се јавно бахате, а произвођачи не могу да преживе", рекао је Радовић.

Он је проценио да ће ове године род малине бити упола мањи јер је суша прошле године уништила засаде, па ће то смањити принос за око 30 одсто, а двадесетак одсто ће бити штета ове године због града који је "прошарао" скоро целом Србијом.

Радовић је рекао да је проблем и како наћи раднике који уз храну и смештај дневно могу да зараде од 1.800 до 2.500 динара, зависно од тога колико наберу.

"Ако не договоримо бар минималну откупну цену од 1,75 евра по килограму запустићемо малињаке, неки већ јесу због ниских откупних цена, па нека откупљивачи размисле од кога ће куповати малине", рекао је Радовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa