Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
Судија Апелационог суда: Коментарисање судских одлука је притисак на правосуђе

Судија Апелационог суда: Коментарисање судских одлука је притисак на правосуђе

(Бета) - Судија Апелационог суда Миодраг Мајић оценио је данас да политичари коментарисање судских одлука кроз медије користе као инструмент утицаја на правосуђе.

"Коментарисање судских одлука путем медија је одавно постало инструмент утицаја на правосуђе", рекао је Мајић на конференцији Комитета за људска права (ЈУЦОМ), поводом презентације Извештаја о поштовању Кодекса понашања народних посланика о границама дозвољености коментарисања судских одлука и поступака.

Он је додао да су политичари свесни да коментарисање судских одлука представља притисак на рад правосуђа.

Мајић је изразио бојазан да ће то наставити да се дешава и додао да се у Србији "закон не доживљава као нешто што је обавезно поштовати".

Заменик председника Државног већа тужилаца Горан Илић је навео да самосталност тужилаштва није заштићена кодексом који је усвојен и додао да "политика пресудно утиче на каријере тужилаца".

Народна посланица Демократске странке Гордана Чомић рекла је да нема оптимистичну прогнозу када је у питању коментарисање судских пресуда, упркос томе што је донет Кодекс.

Чомић је додала да се "пропаганда уместо информисања" и миран рад правосуђа и тужилаштва међусобно искључују.

"Или имате пропаганду или имате тужилаштво и правосуђе на миру", рекла је Чомић.

Кодекс понашања народних посланика о границама дозвољености коментарисања судских одлука и поступака усвојио је Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања 20. јула 2017. године. Према кодексу, посланици су у јавним наступима дужни да поштују начела претпоставке невиности.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa