Инфо

16. мај 2022.16. мај 2022.
Бета

Бета

Михајловић:Ускоро јавна расправа о националном плану за климу и енергетику

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас је ће јавности ускоро бити представљен предлог Националнг плана за климу и енергетику, као и јавна расправа о том документу, чијим усвајањем ће Србија одредити правац и структуру развоја енергетског сектора.

"Национални интегрисани климатски и енергетски план биће ускоро представљен јавности кроз неколико сценарија, који ће показати како стручна јавност, Влада Србије, ЕУ виде структуру енергетског микса до 2050. године. Звезда водиља јесте унапређење енергетске ефикасности, што је један од стубова наше енергетске политике, јер тиме чувамо животну средину и штедимо енергију. Такође, повећање изградње капацитета који користе ОИЕ, говоримо и о реверзибилним хидроелектранама, зеленом водонику, складиштима енергије", казала је она после састанка Управног одбора интегрисаног националног плана за климу и енергетику.

Како је додала, све што постоји у сценаријима биће, колико год је потребно, на јавној расправи, јер се, навела је, не тиче само академске, стручне јавности, професора, министарстава, већ је важно за сваког грађанина Србије, због чега треба да се чује свако мишљење, предлог и сугестију.

"Када је реч о томе како ће изгледати наш енергетски микс у наредним годинама и деценијама, постоје два најважнија стратешка документа која ће одредити пут развоја, а то су стратегија развоја енергетике и национални интегрисани план за климу и енергетику", рекла је министарка.

Указала је да Србија од прошле године ради на доношењу та два документа, која ће усагласити развој енергетике, одредити структуру енергетског микса и водити рачуна о здрављу животне средине, али не од данас до сутра, већ до 2050. године.

Михајловић је рекла да је одржано више од 50 састанака у различитим форматима, на којима су учествовали представници више министарстава, јавних предузећа, али и ЕУ, Енергетске заједнице, ЕБРД, као и да ће од почетна 33 радна сценарија бити представљено шест.

На састанку су поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали и представници Министарства финансија, Министарства заштите животне средине, Министарства за европске интеграције и Делегације ЕУ у Србији.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa