Инфо

20. мај 2022.20. мај 2022.
НАЛЕД: Готово 200 пријава за милион долара подршке иновацијама и дигиталној трансформацији

НАЛЕД: Готово 200 пријава за милион долара подршке иновацијама и дигиталној трансформацији

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) објавила је данас да се готово 200 стартапова, предузетника и микро, малих и средњих предузећа пријавило за бесповратна средства од милион долара, на другом годишњем конкурсу StarTech програма за развој иновација и дигиталну трансформацију привреде Србије.

Како је прецизирано, и ове године биће додељено око 30 грантова у износима од 15.000 до 100.000 долара, а поново је највише апликација стигло за иновације у ИТ индустрији.

Медју 197 пријава, готово 100 иновативних идеја је усмерено на развој апликација, дигиталних плафторми и софтвера који унапређују пословне процесе.

На другом месту су иновације у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, следе електроника, мултимедија, грађевина.

Највећи број грантова намењен је стартаповима и предузећима не старијим од две године за развој иновације.

Грантове од 25.000 до 50.000 долара добиће мала и средња предузећа како би своју иновацију успешно пласирали на тржиште или спровели дигиталну трансформацију док су највећи грантови, од 50.000 до 100.000 долара, првенствено намењени за пласман иновације на међународно тржиште или повећање броја радних места.

"Више од 60 одсто пријава је за најмањи сегмент грантова, од 15.000 до 25.000 долара, што нас посебно радује јер ћемо помоћи да већи број иновација први пут заживе. Одличан одзив и на другом конкурсу и то што поново имамо апликације стартапова и фирми који нису добили средства прошле године сматрамо потврдом поверења у квалитет конкурса", казао је директор Одељења за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић.

Она је навео да кроз StarTech иноватори могу да добију стручну помоћ у изради бизнис планова још у фази припреме апликација, што други програми углавном не нуде.

"Ту су бесповратна средства, али и 1.000 сати експертске подршке, промоција, прилика да се иноватори представе на међународним сајмовима и изађу на инострано тржиште. Све то је праћено са минималним административним захтевима код пријаве на конкурс и спровођења пројекта", рекао је Васиљевић.

Конкурс је био отворен од 18. марта до 18. маја, а иноватори су до 18. априла могли да се пријаве за подршку у изради бизнис плана и ту помоћ је искористило 93 пријављених.

Пред конкурсном комисијом сада је неколико кругова селекције. Имена финалиста биће позната до краја јула, а коначну одлуку о добитницима грантова до септембра ће донети тим од осам стручњака у области иновација, дигиталне трансформације и предузетништва.

На конкурс се јавио 71 стартап тим и 126 предузетника и привредних друштава међу којима су доминантна била микро предузећа (86).

Пријаве су стигле из 30 градова и општина, од Београда, Новог Сада, Ниша и других већих градова све до мањих општина као што су Лебане, Богатић, Оџаци, Бачки Петровац, Шид, Алексинац и Књажевац, у којима нови бизниси и радна места могу значајно да допринесу бољем квалитету живота.

StarTech програм је трогодишњи пројекат за промоцију иновација и технолошког развоја у Србији који спроводи НАЛЕД у сарадњи са организацијом ENECA, а финансира компанија "Филип Морис"

У оквиру пројекта недавно је објављена Сива књига иновација са препорукама које реформе је потребно спровести у циљу унапређења услова пословања за иновативно и високотехнолошко предузетништво.

У 2023. предвиђен је још један јавни позив тако да ће укупно бити додељено око 3,5 милиона долара за 100 иновативних пројеката.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa