Инфо

16. јун 2022.16. јун 2022.
фото: Бета

фото: Бета

Пољопривредници траже од државе да откупи 200.000 тона пшенице по 50 динара по килограму

Неколико удружења пољопривредника у Србији затражило је данас да држава откупи 200.000 тона пшенице за робне резерве по 50 динара по килограму.

"Удружење 'Панчевачки ратари', асоцијација 'Аграрни форум' из Панчева и 'Грађанска непослушност' из Долова траже да држава за робне резерве откупи 200.000 тона пшенице из новог рода, што је око десет одсто очекиваног приноса, јер је у многим жељама стратешки прехрамбени производ, а не грашак и боранија", наводи се у саопштењу пољопривредника.

Додаје се да "откупна цена пшенице овогодишњег рода мора бити најмање 50 динара за килограм јер су импути порасли од 20 до 300 одсто и тиме знатно поскупели производне трошкове".

Пољопривредници су навели да држава Србија, која се определила за европске интеграције, треба да дозволи слободно тржиште и дозволи извоз житарица, посебно због тога што су магацини пуни и пшенице и кукуруза пред жетву.

"У циљу конкурентности наших пољопривредника са европским фармерима, држава мора вратити основне подстицаје – субвенције по хектару, као у ЕУ у износу од 200 евра јер се са садашњим подстицајима не може издржати", наведено је у саопштењу пољопривредника.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa