Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Бета

Бета

Вучић: Верујем у европску будућност Србије, прошла времена уцена

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да верује у европску будућност Србије и региона и да су "прошла времена када слободне и независне државе неко може да уцењује".

"Верујем да ћемо се заједно са нашим пријатељима из региона борити за европску будућност, поштујући себе и верујући да заједнички можемо много тога да урадимо", рекао је Вучић новинарима по доласку на састанак лидера Европске уније (ЕУ) и земаља Западног Балкана.

На питање да ли се уплашио могућих притисака пред самит, он је рекао да су "прошла времена у којима слободне и независне државе неко може да уцењује и притиска".
Упитан очекује ли критике због неуводјења санкција Русији, Вучић је рекао да Србија јесте гласала против руске агресије на Украјину у Уједињеним нацијама.

Он је рекао да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али и Србије, што, додао је, није случај са многим европским земљама.

Вучић је рекао да је разлог за размишљање о учешћу на данашњем самиту било питање Северне Македоније и Бугарске јер су неке земље хтеле да блокирају отварање преговора са Скопљем.

"Али, ту смо да разговарамо о европској будућности и верујемо, надамо се добрим закључцима за Западни Балкан. Ако се деси добро је, ако не нема везе, ми смо опет врло захвални ЕУ за улагање у наше земље, донације а ми ћемо урадити све што можемо да се побринемо сами за себе", рекао је Вучић.

На питање како гледа на изјаве председника и премијера Хрватске да Србија не може више да седи на две столице, Вучић је рекао да Србија седи на својој столици и да нису председник или премијер Хрватске ти који ће видити полтику Србије, већ њени градђани преко свог руководства.

Вучић је такодје рекао да је Северна Македонија братска земља Србији и да верује да ће две земље и на европском путу и на свим другим бити заједно.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa