Инфо

10. јул 2022.10. јул 2022.
Пацијенти од реуматских болести моћи ће да лакше дођу до терапије укључењем у клиничке студије

Пацијенти од реуматских болести моћи ће да лакше дођу до терапије укључењем у клиничке студије

Реуматски болесници у Србији моћи ће да лакше дођу до терапије укључењем у клиничке студије, саопштено је данас.

Удружење оболелих од реуматских болести Србије (ОРС) је заједно са Удружењем реуматолога Србије (УРеС) и Удружењем медицинских сестара, техничара и физиотерапеута Србије у реуматологији (УМСТФСР) добило ЕУЛАР-ов пројекат 2022 "Време је за истраживање".

Први циљ кампање је да се мотивишу оболеле од реуматских болести да се едукују и да постану пацијенти партнери у истраживању (ППИ), односно да буду чланови истраживачких тимова у клиничким истраживањима, да помогну корисним информацијама у оквиру тима, као и другим пацијентима заинтересованим за учешће у клиничким истраживањима.

Такође, учешће у овом пројекту отворило би им могућност да постану чланови етичких одбора у релевантним здравственим установама, наводи се у саопштењу Удружења оболелих од реуматских болести.

Како је истакнуто, други циљ је креирање мреже ППИ за реуматологију за Србију, при референтним центрима: Институт за реуматологију Београд, Институт Нишка Бања, Клинички центар Крагујевац, Клинички Центар Војводине, Специјална болница за лечење реуматских болести Нови Сад (Јодна Бања), а трећи циљ је повезивање мреже ППИ у Србији са ЕУЛАР-овом већ постојећом мрежом ППИ за реуматологију.

Од заинтересованих кандидата за ППИ одабрано је 17 пацијената за обуку, из свих референтних центара за реуматологију у Србији на основу критеријума и препорука ЕУЛАР-а.

"У склопу обуке укључени су поред УреС-а и УМСТФСР-а а самим тим и референтни центри за реуматологију у Србији, АЛИМС, Удружење произвођача иновативних лекова ИНОВИА, ЦРА Академија (Академија посвећена едукацијама из области клиничких истраживања, намењеним запосленима у здравству и студентима завршних година сродних наука), као и водеће глобалне уговорне истраживачке организације", рекао је координатор пројекта и активиста ОРС-а Ненад Недић, који ради и као хелпер (помоћник пацијентима) у Институту за реуматологију у Београду.

Председница Удружења оболелих од реуматских болести Србије Мирјана Лапчевић ке казала да ће укључивање пацијената партнера у истраживању бити од велике користи.

"Као чланови истраживачких тимова у студијама едуковани пацијенти партнери у истраживању с обзиром на лично искуство у својој болести могу реуматолозима - истраживачима бити од значајне користи током истраживања", казала је она додајући да очекују даљу подршку релевантних институција с обзиром да је став организације ЕУЛАР-а да се студије не могу пласирати у колико у њиховом борду нема пацијената партнера у истраживању.

У Србији 1.800.000 људи болује од неке хроничне реуматско мишићно коштане болести, а од тога око 70.000 одраслих и око 2.000 деце болује од хроничних аутоимуних артритиса.

Онеспособљавање од ових болести најефикасније се спречава раном дијагнозом и савременим агресивним лечењем. Најделотворнији су иновативни лекови (биолошки и биослични лекови, као и ЈАК инхибитори) који у периоду до шест месеци могу зауставити ток артритиса (увести пацијента у ремисију или смањену активност болести).

Што се пре уведу у терапију, брже ће и ефикасније деловати јер су оштећења зглобова највећа у првих шест месеци болести. Иновативни лекови доступни су у Србији о трошку РФЗО-а, међутим због високе цене и компликоване процедуре прописивања ови лекови нису довољно доступни оболелима од артритиса.

"У протеклих пет година дошло је до позитивних помака, повећан је број доступних иновативних лекова, а и проценат оболелих од артритиса на иновативној терапији са 2,6 одсто на пет одсто. Има простора за даље унапређење, бар до 10 одсто што је просек у Европи. РФЗО то може постићи поједностављењем компликоване процедуре одобравања и давања иновативних лекова, како су предложили Републичка стручна комисија за реуматологију и ОРС", наводи се у саопштењу Удружења оболелих од реуматских болести.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa