Инфо

9. август 2022.9. авг 2022.
Мировић: Пољопривредницима дати конкретни и јасни предлози за окончање протеста

Мировић: Пољопривредницима дати конкретни и јасни предлози за окончање протеста

Председник војвођанске владе Игор Мировић изјавио је да је министар пољопривреде Бранислав Недимовић незадовољним пољопривредницима у Новом Саду данас дао "конкретне и јасне" предлоге, који су довољни да се њихов протест испред зграде покрајинске владе оконча.

Мировић је у писаној изјави апеловао на пољопривреднике да деблокирају јавне путеве и улице и да наставе разговор са представницима владе Србије у кратком року.

"Покрајинска влада подржава разговоре без блокаде јер она не доприноси решавању проблема, већ само отежава живот другим грађанима. У оквиру својих надлежности Покрајина ће предузети све што је могуће да се, посебно у условима велике суше, олакша положај пољопривредника и паора, и да се притом не угрози функционисање предузећа из области водопривреде", навео је Мировић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић обећао је пољопривредницима данас испред зграде покрајинске владе у Новом Саду низ мера, али су они поручили да неће уклонити тракторе са Булевара Михајла Пупина док не добију "писмене гаранције" да ће обећања бити испуњена.

Недимовић је, између осталог, обећао пољопривредницима састанак са премијерком Аном Брнабић у наредних 48 сати и навео да ће се разговарати о јесењој сетви и ценама.

Обећао је и да ће у наредних 60 сати бити донето решење о олакшицама за гориво, као и да ће Републички хидрометеоролошки завод поднети извештај о суши на основу кога ће се проценити да ли је на снази стање елементарне непогоде.

Ратари који су дошли тракторима у Нови Сад рекли су да возила неће померити уколико им, између осталог, не буде испуњен услов да учесници данашњег протеста ни на који начин не буду санкционисани од стране МУП-а због блокаде путева.

Разлог за протестну вожњу и окупљање пољопривредника су, како су навели организатори, "понижавајуће и очајно стање у аграру Србије и ћутање институција на такво стање".

Они захтевају да цена сунцокрета не буде нижа од 700 евра по тони, куповину горива за јесење радове по цени од 170 динара на свим пумпама, као и ослобађање од акциза на гориво за пролећну сетву.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa