Инфо

15. август 2022.15. авг 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Епидемиолог Радовановић: Европрајд може да буде епидемиолошка бомба

Епидемиолог Зоран Радовановић изјавио је данас да би држава морала да обезбеди вакцине за све припаднике геј популације који су најугроженији епидемијом мајмунских богиња.

Радовановић је агенцији Бета казао и да би министар здравља Србије, због ширења епидемије мајмунских богиња, требало да буде озбиљно забринут због одржавања Европрајда у Београду од 12. до 18. септембра.

Нагласио је да министар здравља мора да буде свестан епидемиолошког ризика те манифестације, јер се ради о потенцијалној "епидемиолошкој бомби" и да мора да размишља о предузимању хитних противепидемијских мера.

"Велики број учесника тог скупа доћи ће у Београд да се проведе и да промовише ту популацију, али и да сретне нове партнере, тако да то може да буде епидемиолошка бомба. Зато би било веома значајно да се вакцинална заштита организује пре Параде поноса", казао је епидемиолог.

По његовим речима и припадници геј популације би требало да покажу више одговорности како би се спречило ширење епидемије.

"Припадници геј популације, који су у овом тренутку најугроженији епидемијом мајмунских богиња, требало би да избегавају интимне контакте с непознатим мушкарцима, односно несталним партнерима. Меđу преносиоцима заразе нису само хомосексуалци, већ и бисексуалци и само је питање времена када ће почети и жене да оболевају". рекао је он.

Радовановић је додао да ће се мајмунске богиње ширити као полна болест, и зато ће здравствено просвећивање бити неопходно за целокупну популацију, а како је додао, држава мора под хитно да се уљкучи у решавање овог здравственог проблема.

"Вакцинација је најбитнија, али како од ове власти очекивати да обезбеди вакцине када је на челу посланичке листе Српске напредне странке била докторка Даница Грујичић која је тврдила да су западне вакцине против ковида-19 опасне. Народ је слудјен због контрадикторних порука власти о вакцинама", оценио је епидемиолог Зоран Радовановић.

Лезбијска и геј солидарна мрежа саопштила је јуче да од државе тражи хитне мере у циљу сузбијања епидемије мајмунских богиња у Србији, "која скоро искључиво погадја геј мушкарце".

У саопштењу се наводи да, по сазнањима ове мреже, "тренутно постоји више од 20 геј мушкараца у Србији који су заражени мајмунским богињама, што представља алармантан податак и слику веома озбиљне епидемиолошке ситуације".

"Држава, колико нам је познато, не ради ништа да заустави ову епидемију. Пре свега, не преузимају се никакви кораци да се обезбеде вакцине за мајмунске богиње које би биле понуђене нашој ризичној групи", наведено је у саопштењу.
Бета

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa