Инфо

26. септембар 2022.26. сеп 2022.
Пољопривредници Србије: Почела берба кукуруза, приноси катастрофални

Пољопривредници Србије: Почела берба кукуруза, приноси катастрофални

Пољопривредници у Србији започели су бербу кукуруза, а приноси на најбољим њивама су максимално око четири тоне по хектару, а на појединим њивама свега неколико стотина килограма и мањи су и до 90 одсто у односу на просечне.

"Род је изузетно лош, прогнозирали смо да ће бити мањи 80 одсто, а сада на терену видимо да је мањи и 90 одсто у односу на просечни. Нађе се један клип, па десет стабала нема ништа", изјавио је за Бету председник Савеза удужења пољопривредника Баната Драган Клеут.

Додао је да су приноси на појединим њивама, мањи од тоне, свега 600 килограма по хектару.

Просечни приноси у Србији су, када су климатски услови релативно добри, од шест до осам тона, а максимални око 15 тона.

Клеут је рекао да цена кукуруза од непуних 40 динара на Продуктној берзи није реална и да се на пијацама килограм продаје по 50 динара.

Његова је процена да никаква "астрономска" цена неће помоћи произвођачима да покрију губитке сетве при тако малим приносима.

Жетва кукуруза је, према његовим речима могла да почне и раније јер су биљка и плод "изгорели" од високих температура у току лета, али су сада кише повећале влажност зрна, а то би захтевало додатне трошкове за сушење, па би се од "ништа добило још веће ништа".

Председник Удружења пољопривредника Стиг и Млава у општини Мало Црниће Драшко Живковић рекао је да берба кукуруза у том крају још није масовније почела, али на њиви која је обрана и на којој су примењене све агротехничке мере, род је четири тоне, што је 30-40 одсто мање него прошле године.

Додао је да има и горих случајева и да је пољопривредни произвођач из Бачке Тополе са најквалитетије обрађене њиве убрао са једног хектара 1,7 тона.

"Тај произвођач сада продаје пољопривредне машине да би могао да отплати рату кредита, а надао се да ће је вратити продајом кукуруза", рекао је Живковић.

Председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић, који је кукурузом засејао 130 хектара, рекао је да су приноси различити, од региона до региона, али да им је заједничко име да су "катастрофални".

"Има њива где су примењене све агротехничке мере и принос је 1,6 до 1,7 тона по хектару", рекао је Јакшић.

Пољопривреднике, уз недаће које су их пратиле летос, због паклено високих температура и суше, сада прате честе кише због чега не могу пољопривредном механизацијом да уђу у њиве и започну или заврше бербу кукуруза.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa