Инфо

26. септембар 2022.26. сеп 2022.
ИЗЈЗС Батут

ИЗЈЗС Батут

Батут: Од болести срца и крвних судова у 2021. умрло 56.610 особа

Од болести срца и крвних судова у Србији је 2021. умрло 56.610 особа, објавио је данас национални институт за јавно здравље Батут.

Навели су на свом сајту, поводом Светског дана срца - 29. септембара, да су "болести срца и крвних судова, са учешћем од 41,4 одсто у свим узроцима смрти, водећи узрок умирања у Србији" по подацима Популационог регистра за акутни коронарни синдром.

"Заједно, исхемијске болести срца и цереброваскуларне болести, водећи су узроци смртности у овој групи обољења", додао је Батут.

Као најтежи облик исхемијских болести срца, акутни коронарни синдром је водећи здравствени проблем у развијеним земљама, а како је наведено, последњих неколико деценија и у земљама у развоју.

У тај синдром, према наводима Батута, спадају акутни инфаркт миокарда, нестабилна ангина пекторис и изненадна срчана смрт.

Батут је додао и да је акутни коронарни синдром у Србији чинио 50,9 одсто свих смртних исхода од исхемијских болести срца у 2021.

Ове године, Светски дан срца, обележава се под слоганом "Свим срцем за сва срца".

Светски дан срца је прилика, како је навео Батут, да сви размисле како да најбоље допринесу развоју човечанства, очувању природе и свог менталног здравља.


Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa