Инфо

29. септембар 2022.29. сеп 2022.
Завод за јавно здравље Шабац

Завод за јавно здравље Шабац

Отпочела дистрибуција вакцине против грипа за сезону 2022/2023 године у Мачванском округу

У Републици Србији 28.09.2022. године отпочела је дистрибуција сезонских вакцина против грипа. У овој сезони дистрибуира се 373.360 доза четворовалентне вакцине против грипа произвођача Sanofi Pastera, а такође отпочиње и дистрибуција 22.640 доза вакцине против грипа Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”. Вакцине ће бити дистрибуиране према мрежи Института и Завода за јавно здравље и очекујемо да ће дистрибуција бити спроведена до краја недеље.

У Завод за јавно здравље Шабац стигло је 18.800 доза четворовалентне вакцине SANOFI PASTER (Vaxigrip Tetra) која има у себи два соја типа А (H1N1, H3N2) и два соја типа B ( B -2021, B-2013).

Вакцинација против грипа и у овој сезони 2022/2023. ће се спроводити на вакциналним пунктовима у домовима здравља на Мачванском округу који су надлежни за спровођење имунизације, а започињање вакцинације ће кренути када вакцинални пунктови буду спремни. О почетку вакцинације грађани Мачванског округа ће бити благовремено информисани путем средстава јавног информисања као и путем сајта и дм Завода за јавно здравље Шабац.

Завод за јавно здравље Шабац подсећа на значај вакцинације против грипа како у интересу очувања сопственог здравља, тако и индиректно у очувању здравља чланова породице и/или колектива. Нарочито истичемо важност правовремене вакцинације против грипа свих лица која припадају високоризичним групама становништва у циљу очувања здравља и спречавања болести. Циљна популација којој се препоручује вакцина против сезонског грипа су: особе старије од 65 година, хронични болесници, као и све здраве особе које желе да заштите своје здравље. Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбeднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.

Грип је велики јавноздравствени и социоекономски изазов, имајући у виду епидемијски потенцијал болести и компликације у групама у ризику, доводећи до смањења радне способности и оптерећености здравственог система.

СИМПТОМИ ГРИПА:

повишена телесна температура
грозница
кашаљ
отежано дисање
болови у зглобовима и мишићима
главобоља
гушобоља
малаксалост
пролив и повраћање

ОПШТЕ МЕРЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ НАСТАНКА ИНФЕКЦИЈЕ И ЈАЧАЊЕ ОТПОРНОСТИ ОРГАНИЗМА

* Избегавање контаката са оболелима и особама код којих се сумња на обољење.

* Што чешће прање руку текућом водом и сапуном.

* Нарочито водити рачуна о хигијени руку приликом додиривања очију, уста, носа.

* Смањити боравак у затвореним просторијама.

* Често проветравање просторија (кући, послу, школи).

* Избегавање руковања, грљења љубљења.

* Боравак на свежем ваздуху.

* Исхрана богата витаминима нарочито витамином Ц.

* Адекватан режим рада и одмора.
Извор: Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

26. јануар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa