Инфо

3. октобар 2022.3. окт 2022.
Бета

Бета

Ружић: Едукација и превенција кључни код малолетничког насиља, закон није проблем

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић говорећи данас о потенцијалним изменама Закона о малолетничкој деликвенцији, оценио је да није проблем у самом закону, већ да су превенција и едукација кључни када је реч о малолетничком насиљу.

"Пооштравање санкција, или санкционисање није решење. Мислим да механизми већ веома дуго постоје у нашем законодавном оквиру, али не смемо заборавити да смо ми одрасли ти који дајемо модел понашања деци и потребно је да тога будемо свесни", рекао је Ружић за РТС.

Навео је да су и медији они који на неки начин индукују то понашање, на који начин се перципира насиље или неко друго ризично понашање и да се том темом "као друштво морамо озбиљније позабавити".

"Што се тиче закона, ту није проблем. Ствар је заиста у превенцији, у едукацији у синергији родитеља, локалних самоуправа, надлежних институција и школа и свакако промоцији вредносног система који је нормалан у 21. веку, а не неких квази вредности због којих се сваки дан расправљамо", оценио је он.

Говорећи о енергетској кризи, Ружић је истакао да се она рефлектује на све сфере друштва, па и на образовни систем, али истакао да верује да ће и овог пута, као и током пандемије корона вируса, он бити у фокусу државе.

Министар је нагласио и да је веома важно да органи руковођења у школским установама поведу рачуна о могућности да се уштеди на електричној енергији, подсећајући да је то препорука и владе и ресорног министарства.

На питање када ће бити топли радијатори у школама, министар је одговорио да ће то бити "када почне грејна сезона".

Ружић је додао и да Тим за школе, који прати ситуацију везану за корона вирус, редовно заседа и да је стање у школама редовно, а да се настава одвија непосредно.

"Школе нису биле место трансмисије ни у време оних најтежих дана током корона вируса, не видим разлог да се било шта у том смислу мења. Наравно да, уколико дође до неких алармирајућих података, да ћемо предузети одређене кораке, али за сада, од 1. септембра, стање је редовно", казао је министар.



Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa