Инфо

22. јун 2018.22. јун 2018.
Малинари одложили протест

Малинари одложили протест

Произвођачи малина у Србији одложили су протест заказан за данас, због ниске цене малина (од 50 до 80 динара за килограм) јер су почели разговоре са надлежним министарствима о испуњењу неколико захтева, пре свега о повећању откупне цене на 125 динара, рекао је данас председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић.
Он је агенцији Бета рекао да је јуче на састанку са министрима пољоприведе и трговине, Браниславом Недимовићем и Расимом Љајићем договорено да се малина класира уместо што се сва откупљује по другој или лошијим класама од те.
"Недимовић и Љајић обећали су да ће послати инспекторе на терен који ће контролисати класирање малина, пошто су откупљивачи одбијали да најбољу малину плате као прву класу", рекао је Радовић.
Он је додао да су протести одложени јер малина не може да чека на откуп док они трају.
"У случају да нам не испуне захтеве протести ће бити крајње оружје", рекао је Радовић.
Он је додао да су произвођачи тражили да откупљивачи, власници хладњача, поштују склопљене уговоре уместо што их једнострано раскидају и обустављају откуп или не испоручују довољно амбалаже.
Један од захтева малинара је и да држава за најризичнија подручја од временских непогода повећа субвенције за осигурање са 40 на 60 одсто.
Асоцијација малинара према његовим речима тражи и да држава финансира отварање лабораторије у Чачку, која би контролисала садни материјал и препарате који се продају за заштиту воћа "пошто постоји извесна сумња у њихов квалитет".
Наредни састанак на којем ће се разговарати о реализацији захтева заказан је за уторак следеће недеље.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa