Инфо

6. фебруар 2023.6. феб 2023.
Борба са великим ривалом (фото: ЛЕН/зв. фб страница Вашаша)

Борба са великим ривалом (фото: ЛЕН/зв. фб страница Вашаша)

Врхунски ривал из Будимпеште

Велики меч је све ближи. Кроз два дана на Градском базену гостоваће велики Вашаш, а дуел Шапца и мађарског великана, у оквиру четвртфинала Евро купа, један је од највећих спортских догађаја последњих година у нашем граду.

Велики фаворит, не само за пласман у полуфинале, већ и освајање Евро купа, екипа из Будимпеште, баштини традицију дугу 78 година. Основан је у Будимпешти, као спортско друштво, а како многе деценије ватерполо има посебан статус код северних суседа, ватерполо секција била је једна од првих формираних.

А. Бараћ (фото: ЛЕН/Вашаш зв. фб страна)


Требало им је само две године да направе тим који ће освојити дуплу круну у Мађарској. То је био само први од укупно 18 шампионских пехара, односно 15 куп знамења. Вицешампиони су били 18 пута, а финалисти, на пораженој страни, у девет случајева.


Двоструки шампиони Европе

Клупски врхунац биле су сезоне 1979/80. и 1984/85. када су постали шампиони Европе. Последња препрека у освајању прве титуле био је шампион СФРЈ Партизан, а пет година касније надиграли су московски ЦСКА. Освојили су три пута и Куп купова, најпре 1985/86. победивши у финалу Динамо из Букурешта, девет година касније бољи су од италијанске Пескаре, да би у претпоследњој сезони овог такмичења надиграли загребачку Младост. У последњем издању Купа купова изгубили су у финалу од Посилипа.


Треће место претходне сезоне донело је квалификације за Лигу шампиона. Створен је тим са циљем да се пласира на завршни турнир у Београду. Без проблема су се домогли плеј оф рунде квалификација, а онда им је жреб доделио најтежег могућег ривала, Брешу, трећи тим Европе. У два спектакуларна дуела, Италијани су бољи за по један гол. Морали су у Евро куп, али само трофеј ће их ту задовољити и јесу први фаворити.


Њихове капице носе два наша репрезентативца, из генерације непобедивих, Сава Ранђеловић и Бранислав Митровић, репрезентативац Црне Горе Драшко Бргуљан, члан селекције Русије Иван Нагаев, неколико репрезентативаца Мађарске. С клупе их предводи још један из генерације "непобедивих" Слободан Никић.

Врхунски тим у првом четвртфиналу европског такмичења у Шапцу после девет година на Градском базену у среду, 20 часова.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa