Инфо

7. фебруар 2023.7. феб 2023.
"МС платформа"

"МС платформа"

Брнабић и Грујичић о унапређењу лечења пацијената од мултипле склерозе

Премијерка Ана Брнабић и министарка здравља Даница Грујичић разговарале су данас са представницима Удружења "МС платформа" о унапређењу лечења пацијената оболелих од мултипле склерозе.

Разговарале су, како је саопштено из владе Србије и о "неопходности формирања централног регистра оболелих од те болести".

Брнабић се први пут се састала са удружењем "МС платформа" 2019, након чега је иницирано увођење иновативне терапије, наводи се у саопштењу.

Грујичић је, на састанку у влади Србије подржала предлог Удружења да се "у најкраћем року" формира централни регистар оболелих.

Додала је да ће за те пацијенте бити обезбеђени термини за преглед магнетном резонанцом у Клиничком центру Србије, као и састанак са Републичком комисијом поводом тренутних услова за примену различитих типова терапија.


Истакла је да је лечење мултипле склерозе у Србији у складу са стандардима земаља Централне и Југоисточне Европе, укључујући земље ЕУ у окружењу.

Казала је да је значајан помак у лечењу оболелих иновативном терапијом учињен у последње четири године године.

Навела је да од 2022. омогућено да се ињекциона терапија започиње не само у неуролошким клиникама четири Универзитетска клиничка центра, већ и у двадесетак здравствених центара и болница.

Према њеним реčима, велики значај је што су измењени и критеријуми који су омогућили да се са адекватном терапијом започне одмах после првих манифестација болести и постављања дијагнозе.

Представници Удружења, које је формирано 2018, рекли су да је неопходно повећати број пацијената којима ће бити доступни лекови друге и треће генерације, односно средња и високоефикасна терапија.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Шкодрић је указала на значај увођења иновативних терапија и њихове ефикасности у лечењу пацијената.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa