Инфо

26. фебруар 2023.26. феб 2023.
"За двадесет година бићеш више разочаран стварима које ниси урадио него онима које јеси. Исплови, зато, из сигурне луке..."

"За двадесет година бићеш више разочаран стварима које ниси урадио него онима које јеси. Исплови, зато, из сигурне луке..."

Путовања и размене за младе

Често се на питање “Шта волите да радите у слободно време?” чује одговор – путовања, упознавање нових људи, култура и свега онога што немамо прилике да видимо у нашем свакодневном окружењу. Некима је циљ да обиђу све државе света, посете неке од најстаријих знаменитости на планети или можда да посете Дизниленд, али често нам се такве жеље чине недостижним јер изискују велику количину новца, организацију и планове који нам не иду увек онако како бисмо желели.

Шта ако бисмо вам рекли да постоје начини да одете у земље за које никад не бисте рекли да ћете посетити или упознате културе о којима никад раније нисте чули, а да поред тога учите и радите нешто корисно за вашу едукацију?

Све је већи број ученичких и студентских размена, којима у прилог иде смањење и укидање забрана уласка у стране државе и враћања живота у нормалу, али веома мало се говори како и на који начин се пријављује и где се све може отићи.

Приказаћемо вам неке од организација преко којих можете отићи у друге државе или на континенте и вратити се са успоменама за цео живот.

ФЛЕX – ФУТУРЕ ЛЕАДЕРС ЕXЦХАНГЕ ПРОГРАМ

Односи се на програм културне размене Канцеларије за образовање и културу Стејт департмента Владе САД. Циљ овог програма јесте стипендирање ученика средњих школа да проведу једну школску годину у Сједињеним Америчким Државама и то потпуно бесплатно!

На овај начин млади се упознају са новим језиком и различитим културама живећи са америчким породицама. Данас, овај програм броји преко 29 хиљада учесника од оснивања програма 1993. године.

(фото: Уна Дабић)


Млади имају прилику да виде како њихови вршњаци живе, како изгледа њихово школовање, које су разлике, а које сличности система образовања овде и тамо и да се по завршетку програма врате богатији са познанствима широм света.

Држављани Србије који похађају 8. разред основне и први или други разред средње школе у Србији – могу да учествују на ФЛЕX програму. Пријављивање за 2024/25. годину креће почетком септембра 2023. године и завршава се средином октобра исте године!



Све потребне информације можете пронаћи на сајту Америчког савета за међународно образовање: https://serbia.americancouncils.org/flex-rs или можете контактирати на имејл адресу flex.rs@americancouncils.org као и на друштвеним мрежама!

2. ЕРАСМУС+ ПРОГРАМ

Овај програм је настао 2014. године као један од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта. Србија је пуноправна чланица од 2019. године и има статус треће земље придружене програму, што значи да установе и организације из Србије могу да се пријављују за све врсте пројеката у улози координатора и партнера, као и државе чланице Европске уније.

Студентске размене подразумевају боравак и студирање на некој иностраној ВШУ у трајању 2-12 месеци. Обично размене буду један или два семестра у оквиру основних, мастер или докторских студија. Студенти имају права да слушају предавања, полажу испите и на тај начин остваре број ЕСПБ који им се признаје по повратку у Србију. Овде студенти добијају могућност избора јер се могу пријавити за различите програме из великог броја земаља. Пријава на конкурс подноси се у зависности од области и нивоа студија, као и дужине размене.

(Фото: Виктор Танасковић)


Поред студентских размена, постоје и праксе које су у истом трајању (2-12 месеци). Оне се обављају у неком страном предузећу, организацији или на ВШУ, а конкурс објављује матични универзитет/висока школа/академија на свом сајту.

Нешто више о овом типу програма можете сазнати на сајту хттпс://ерасмусплус.рс/стипендије/ерасмус-плус-студентске-размене-и-праксе/ и путем друштвених мрежа.

3. Youth Workers Alliance Врање

Ова невладина организација је настала 2015. године у Врању са циљем да развија активности и пројекте младих људи. Она организује омладинске културно-образовне сусрете, покреће учешће младих у руралним срединама и промовише повезивање различитих етничких група кроз формално и неформално учење на међународном нивоу.

Овај тип организације нуди боравак у разним државам света као што су Данска, Велика Британија, Француска, Северна Македонија, Малта, Румунија и многе друге. Размене трају око недељу дана, а за то време имате прилику да учите о људским правима, екологији, медијској писмености и другим темама, али и да упознате људе из разних држава. Сви трошкови су покривени од стране организатора!


Више информација можете наћи на линку: http://youthworkersalliance.com/events/list/?tribe_paged=1&tribe_event_display=past&tribe-bar-date=2022-12-16

4. Центар за Социјалне Иновације Центрифуга

Ова организација има за циљ да промовише социјалне иновације и да на тај начин укључи грађане у различите друштвене процесе. Сарађује са међународном организацијом YЕУ Интернатионал од 2003. године и њихова визија је да се сви грађани Србије осећају да њихова реч има моћ и да могу да мењају свет око себе.

(Фото. Виктор Танасковић)


Активности којима се бави ова организација тичу се разних семинара, тренинга, курсева језика, мотивационих говора, конференција и многих других.


На линку https://centarcentrifuga.rs/ можете се информисати о новим омладинским разменама, семинарима и конференцијама и научити и бити део неке нове групе!

Као што велики Марк Твен каже – За двадесет година бићеш више разочаран стварима које ниси урадио него онима које јеси. Исплови, зато, из сигурне луке. Откривај, сањај, истражуј! – тако и вама препоручујемо да искористите све прилике, размене и праксе, јер једно је сигурно – са оваквих путовања нећете се вратити без нових пријатељстава, знања и авантура.


Ауторка текста: Уна Дабић

“Пројекат се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш. Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.“

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa