Инфо

14. март 2023.14. мар 2023.
Наша планета се у последњих 140 година загрејала за око 1 степен (Фото: Pixabay)

Наша планета се у последњих 140 година загрејала за око 1 степен (Фото: Pixabay)

Причамо о екологији: Побољшај квалитет ваздуха који удишеш

Без обзира да ли живимо у мање развијеној или развијеној земљи, сви ми живимо на једној планети, с тога је битно да сви будемо свесни овог проблема, да радимо на решењима и да их примењујемо
Наша планета се у последњих 140 година загрејала за око 1 степен, што изазива бројне промене у клими. За почетак важно је разумети како људске активности могу утицати на то да се планета загрева, а за то је потребно знати више о ефекту стаклене баште и гасовима због којих он постоји.

Како концентрација угљен-диоксида и осталих гасова стаклене баште расте у атмосфери, тако се овај ефекат појачава што доводи до загревања Земље односно до проблема код старијих особа и код деце која се тек развијају и чији се имуни систем развија. Глобални проблем представља пораст температуре, тј задржавања ЦО2 у атмосфери, што доводи до катастрофалних промена што саме природе тако и здравља становништва целе земље.

Суше су данас све више учесталије, проценат пијаће воде у блиској будућности ће бити све мањи и мањи, пожаре смо могли видети у претходном периоду, затим недостатак станишта одређених животиња и биљака.

Све су ово борбе које су присутне још од развитка индустријске револуције, и из године у годину постаје све горе. Можда тренутно не осећамо тегобе и не видимо драстичне разлике у односу на претходне године, али сматрам да не треба да дозволимо да се глобални проблем шири односно треба да станемо на пут климатским променама.

Свако од нас не жели да живи, расте и развија се у загадјеној средини, не жели да удише загађен ваздух, с тим у вези свако од нас може да допринесе бољем развитку и здравијој средини. Како?


Небитно да ли живимо у мање развијеној или развијеној земљи, сви ми живимо на једној планети, с тога је битно да сви будемо свесни овог проблема, да радимо на решењима и да их примењујемо.

Урадити изолацију ✅
Смањити бацање хране и унос црвеног меса✅
Возити мање, шетати више✅
Размислити пре куповине✅
Смањити коришћење воде✅

Ауторка Мина Ђурковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa