Инфо

20. март 2023.20. мар 2023.
Друга седница Координационе комисије за инспекцијски надзор (фото: Кабинет начелника МУО)

Друга седница Координационе комисије за инспекцијски надзор (фото: Кабинет начелника МУО)

Тежак положај инспекцијских служби

Многи инспектори напуштају службу, а као разлози се наводе тешки услови рада и непријатности са којима се сусрећу на терену
Друга седница Координационе комисије за инспекцијски надзор, одржана је протеклог петка у Палати Србија. Састанку са темом побољшања међусобне сарадње управних округа са министарствима пре свега у домену положаја и рада инспекцијских служби, присуствовали су и начелници управних округа са подручја Републике Србије. Седницом је преседавао др Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе и председник Координационе комисије за инспекцијски надзор.


Стање у инспекцијским службама сложено и тешко, оцењено на састанку (фото: Кабинет начелника МУО)


На састанку је оцењено да је постојећи број инспектора недовољан, а старосна структура неповољна, јер је просечна старост инспектора у Србији 59 година. Односно, према расположивим подацима ове године ће бити пензионисано више од 160 републичких инспектора.

-Многи инспектори напуштају службу, а као разлози се наводе тешки услови рада и непријатности са којима се сусрећу на терену- истакнуто је на седници.


Министар Мартиновић је оценио да је постојеће стање алармантно и додао да је у најави измена Закона о инспекцијском надзору, са чиме је сагласна и републичка Влада.

-Нагомилани проблеми су годинама присутни и не могу се решити у кратком року,али се мора започети са њиховим решавањем, уз помоћ Владе Републике Србије и ресорног министарства- изјавио је Мартиновић и осврнуо се на значај начелника управних округа у овом питању:

-Без активног учешћа и активне улоге свих начелника управних округа у Србији, проблеми инспекција не могу бити решени. Од данас па на даље начелници управних округа ће имати важну улогу у раду Координационе комисије и појачаћемо везу Министарства државне управе и локалне смаоуправе са њима- закључио је председник Координационе комисије за инспекцијски надзор, Александар Мартиновић.

Проблеми инспекција решиви само уз активно учешће начелника управних округа (Фото: Кабинет начелника МУО)


На седници је разматран и усвојен Годишњи извештај о раду инспекција за 2022. годину, потом годишњи планови рада за текућу годину, а донет је и нови Правилник о раду и формирана Радна група за праћење, усклађивање и вршење инспекцијског надзора над непрофитним организацијама.

Мачвански управни округ је представљао начелник Жељко Марјановић.
Глас Подриња

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa