Инфо

24. март 2023.24. мар 2023.
Најављен други театарски фестивал „Дани позоришта у Прњавору“ (Фото: Глас Подриња)

Најављен други театарски фестивал „Дани позоришта у Прњавору“ (Фото: Глас Подриња)

Други „Дани позоришта у Прњавору“

Седмодневни празник театра

Други театарски фестивал „Дани позоришта у Прњавору“ биће одржан од понедељка, 27. марта, до недеље, 2. априла. Организатори су Аматерско позориште и Дом културе Прњавор, а уместо прошлогодишњих пет, ове године на програму је седам представа. Осим позоришта из целе Србије, наступиће и гости, професионално позориште из Македоније, истакнуто је на конференцији за новинаре у петак у Градској кући.
директор Дома културе Прњавор Марио Максимовић (Фото: Глас Подриња)

-Фестивал почињемо симболично, на Светски дан позоришта. Биће одиграно седам фантастичних представа, а доминирају комедије. Први дан ће нам доћи у госте позориште из Македоније. Фестивал је ревијални, али ће бити додељене награде публике. У договору са Аматерским позориштем Прњавор одлучили смо да дамо шансу публици да одлучи о директним наградама. Сваке вечери изабраћемо 15 људи из публике насумично, поделити им папириће, где ће они дати глас одређеном глумцу, односно лику који тумачи. У другом делу папира ће бити оцена од један до пет за целокупну представу. Диплома ће свако вече додељивана најбољој глумици или глумцу вечери, а на крају ћемо извући просечну оцену и доделити награду за најбољу представу по оцени жирија и публике- навео је директор Дома културе Марио Максимовић.

Дани позоришта од 27.марта до 2.априла (Фото: Глас Подриња)

Драгутин Марковић Маркан живот је посветио аматеризму и од почетка је у ансамблу театра у Прњавору.

-Изгледа сам најстарији у позоришту, од почетка сам у том тиму. Остварили смо сарадњу са многим позориштима у Србији од Врања до Сенте на северу, до Пријепоља и Нове Вароши на западу итд. Прошли смо целу Србију, добри смо гости, надамо се да ћемо бити добри домаћини какви смо били и ван фестивала. Ове године у госте нам долазе позоришта из Скопља, Љубовије, Лознице, Беочина, Велика Плане, Бољеваца, Пријепоља. Увелико припремамо представу „Полтрон“ по тексту Синише Павића, надамо се успешној премијери после фестивала- истакао је Марковић.

Драган Милинковић (лево), Марио Максимовић (у средини) и Драгутин Марковић Маркан (десно)

Конференцији је присуствовао и Драган Милинковић, организатор културних активности у Дому културе Прњавор. Прошле године, на јубилеј, 40 година аматерског позоришта, и 100 година бављења културом у Прњавору покренут је позоришни фестивал. Позориште је поникло из драмске секције, а ове године, на отварању, биће обележена та симболична веза доделом награда заслужним појединцима.


Програм фестивала
Првог дана фестивала, у понедељак, 27. марта, биће приказана представа „Разведи ме“ театра „Провокација“ из Скопља у режији Роберта Ристова. Другог дана, 28. марта, на програму је „У(с)меће живљења“ Аматерског позоришта Александар Јоковић из Љубовије, у режији Мирослава Младеновића. „Неопрезни радозналац“, у режији Зорана Грујића, Аматерског позоришта КУД „Караџић“ из Лознице, на програму је 29. марта. „Терапија“ Аматерског позоришта „Бриле“ из Беочина игра се 30. марта. Редитељ је Секула Петровић.

„Мрешћење шарана“ у извођењу Аматерског позоришта „Масука“ из Велике Плане, а у режији Дејана Цицмиловића, на програму је 31. марта. „Ковачи“ Аматерског позоришта „БАГ Театар“ из Бољеваца на сцени Дома културе наћи ће се 1. априла. Представу режира Бора Ненић. У завршници фестивала, 2. Априла, биће изведена представа „Свадба“ у копродукцији три аматерска позоришта - Дома културе Пријепоље, Дома културе „Јован Томић“ Нова Варош и Дома културе „Пиво Караматијевић“ Прибој. Режију потписују Данијел Петковски и Ивана Јановић. Све представе су на програму од 20 сати, а улаз је слободан.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa