Инфо

24. март 2023.24. мар 2023.
Ања Вучетић (Фото: Глас Подриња)

Ања Вучетић (Фото: Глас Подриња)

Проглашени најбољи рецитатори у финалу 54. Смотре „Песниче народа мог“

Финале 54. Смотре рецитатора „Песниче народа мог“, манифестације која се у континуитету одржава више од пола века и окупља све младе заљубљенике у поезију, одржано је у петак у Културном центру Шабац. Учествовале су све шабачке школе, а најбројнији су били најмлађи, ученици од првог до четвртог разреда.
Страхиња Баровић, Катарина Јанковић Поповић, Драгица Станковић, Бранко Божић (Фото: Глас Подриња)

-Такмичење не негује само љубав према поезији као књижевном роду, већ је лепо и што је то начин да се промовише поезија и песништво домаћих аутора, али и да се негује усмена реч и уопште, наступ на сцени. Сваке године је посећено и за нас је посебно зато што учествују све школе са територије града. Нама јесте циљ комуникација и сарадња са основним и средњим школама и да што више деце буде мотивисано да се најпре јаве на такмичење у својим школама, јер они који прођу долазе код нас као победници. Oд првог до четвртог разреда их је било 50, док смо од петог до осмог разреда имали њих 30. Средњошколци су најмање мотивисани да учествују, а наш задатак је да их у сарадњи са школама подстакнемо да остану заинтересовани за тај вид уметности и изражавања- навела је уредница програма у Културном центру Шабац Катарина Јанковић Поповић.

Фото: Глас Подриња

Она је била и чланица жирија, којим је председавала професорка Драгица Станковић. Да нису имали лак задатак, потврђује и трећи члан, глумац Страхиња Баровић, који се први пут нашао у таквој улози.

-Мислим да је на нама, родитељима, наставницима и осталима да их релаксирамо притиска и императива победе и проласка, јер ово је само једна етапа у животу, степеник, уколико не прођу ове године, није смак света. За победнике је такође важно да се не понесу превише, јер је то и за њих само један степеник. Сваке године одржава се такмичење рецитатора и може да се напредује. Деци свака част на труду, одушевљен сам. Тешко је донети праву одлуку, нијансе су увек у питању. Има стварно доста даровите деце, само је можда жал што немају чешће прилику да они наступају негде мимо такмичења рецитатора. Мислим да би то требало да буде питање за све нас који се бавимо културом и уметношћу у овом граду- рекао је Баровић.


Ученица четвртог разреда Шабачке гимназије Ања Трифуновић освојила је прво место у својој категорији.
Ања Трифуновић (Фото: Глас Подриња)

-На рецитаторским такмичењима сам од друге године средње школе. Поред тога, одувек сам била одушевљена глумом и највећи сан ми је да постанем глумица. Пишем од 13. године. Прво сам кренула са неким мањим песмицама о пријатељствима, мами, тати, касније као тинејџерка о темама које интерeсују моје вршњаке. Први пут сам рецитовала ауторску песму која се зове „Хајде да зауставимо време“. Писала сам је пре годину дана и стајала је по страни баш дуго, а професор Срђан охрабрио ме да је одаберем за такмичење- објаснила је Ања.

Фото: Глас Подриња

Финалисти (Од првог до четвртог разреда средње школе)
1.Ања Трифуновић
2.Викторија Ђорђевић
3.Нађа Гајић
4.Милица Ненадовић
5.Вељко Вуковић
(Од петог до осмог разреда основне школе)
1.Ена Петровић
2. Андреј Ристивојевић
3.Михаило Смиљанић
4.Теодора Јовановић
5.Љубица Јовановић
(Од првог до четвртог разреда)
1.Ања Вучетић
2.Ленка Поповић
3.Милица Станојевић
4.Страхиња Јевтић
5.Ања Павловић
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa