Инфо

12. април 2023.12. апр 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Нови састанак незадовољних млекара са министарком и премијерком

Горан Васић из Маова један је од тројице представника Удружења одгајивача говеда централне Србије који су се данас састали са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и Министарком пољопривреде Јеленом Танасковић. Састанак је уследио након блокаде магистралног пута код Кнића прошле седмице, коју су организовали незадовољни млекари.

Разговарало се о бројним темама, а посебан акценат је стављен на тренутну ситуацију са вишковима млека, најавама отказивања откупа, тржишту сира, е-аграру.

-Разговор је протекао у атмосфери незадовољства произвођача, жучне расправе око решења ниских прелевмана на тврде сиреве и кондензовано млеко, где смо тражили да се уведе заштита од 270 динара, око решења за остављено женско теле, јер је првобитан предлог био да се исплата врши 4 пута на 6 месеци за СВАКО остављено женско теле у износу од 4 пута по 20 000-двадесет хиљада (предлог је у писаној форми предат још крајем фебруара на састанку у Влади), а тренутан предлог министарства је лоше постављен са стручне стране. Разговарало се и о забрани да се производи који садрже масти биљног порекла декларишу као сир и први пут смо видели озбиљно интересовање за тај проблем, наводи се у саопштењу Удружења одгајивача говеда централне Србије објављеном после састанка.

-Познат је податак да је пад од 15-20 одсто у потрошњи млечних производа у Републици Србији последица високих цена, и пада куповне моћи грађана. У циљу смањења цена Председница Владе је обећала да ће се у најскорије време узети у најозбиљније разматрање ограничење маржи у трговинама, стоји у саопштењу.


Договорено је да се млекари састану и са председником Србије Александром Вучићем након ускршњих празника.

-Због жеље да Васкршњи празници протекну у духу разумевања, заказани протест просипања млека испред Председништва се одлаже до даљњег, закључује се у саопштењу.

Млекаре су на састанку, поред Горана Васића, представљали и Милија Паламаревић из Губеревца код Кнића и Милош Трајковић из Бреснице код Мрчајеваца.
Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa