Инфо

3. мај 2023.3. мај 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Ко је крив?

Толико тога смо рекли данас, толико смо информисани, тачно знамо зашто се све десило и ко је крив. Толико мишљења, толико ствавова, толико коментара. Све су то добри кривци, све су то реални разлози, све су тачне чињенице. Шта год чујеш. Па се надмећемо, расправљамо, па ми уралмо. Само да се надјачамо. Сви су нешто рекли, сви су неког осудили, сви су неког окривили, ма дај и ја ћу.

"Где су родитељи, они су криви. Ма нису, он је гледао серије. Ма друштвене мреже. Ето тај интернет нас је уништио, у наше време то није било. Оружје у кући, свашта, одакле им дозвола."

Кад све излистамо, лако ћемо после наставити да ћутимо. Прилагодићемо се свему што треба и инсталираћемо све, ма платићемо интернет и кабловску и купићемо најновији телефон. На ком ћемо и написати коментар ко је крив.

Зашто смо тако гласни када неког треба да окривимо и осудимо? Зашто нам је само то једино важно? Зашто нас увек има да се расправљамо, снебивамо, упиремо прстом?

Да ли смо тако обавили шта треба, своју грађанску дужност, таман, од нас доста. Систем је труо цео, здравство, образовање, ма све, цела држава. Све смо редом споменули.

А колико је данас заправо онима што је најтеже важно ко је крив. Није. Не занима их. Још дуго их ништа неће занимати. Још дуго неће моћи да прихвате реалност. Зашто баш они и зашто баш њихово дете. Њихово све.

Хајде онда бар због њих мало да заћутимо. То је једино што нисмо данас урадили. Ућутали. Пустили тишину и мук. То једино сада треба да се чује. Да помислимо на њих и на то шта изгубише. Кривиће они себе, живот, судбину, све док су живи. Дај им Боже снаге да издрже ово, да преживе.

Има времена да будемо паметни, да се уплићемо. Да тражимо узроке који су довели до овога. Али, има исто времена да саосећамо. Да осетимо. Подржимо. Да причамо, пратимо, укључимо се. Можда још није касно да потражимо помоћ. Да неког упутимо на исту. Да научимо. Можда није касно да се освестимо. Или бар да покушамо.

И кад прође мало времена, када сви неког окривимо и правда буде задовољена, да тада разумемо суштину - дете убило децу. Не може горе. И онда ћемо схватити да смо за то, криви сви ми.

Милица Вујанић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa