Инфо

24. мај 2023.24. мај 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Продужетак породиљског одсуства због неге детета, да или не?

Родитељи се у периоду када дете напуни 11 месеци живота сусрећу са тешкоћама око даље организације бриге о детету због повратка, обично мајке, на радно место, те прибегавају разним механизмима попут коришћења различитих боловања, годишњих одмора и сл.

Посебно отежавајућа околност представља то што се полазак у вртић врши у септембру, те родитељи деце рођене почетком године ставља у положај потпуне немоћи уколико немају помоћ и подршку шире породице.

Крајем претходне године министарка за бригу о породици и демографију, Дарија Кисић, најавила је нове мере популационе политике, а које се односе на продужетак породиљског одсуства за рођење првог и другог детета и то за прво дете са 12 на 15 месеци, а за друго дете са 12 на 18 месеци.

Како је министарка истакла у Министарству за бригу о породици и демограгију почело се са изменама Закона о финансијској подршци породици са децом након чега се очекује да ће закон ући у Скупштинску процедуру што ће омогућити да се поменута мера почне примењивати половином 2023. године, а што би родитељима свакако донело низ бенефита.

Продужетак одсуства приликом рођења трећег и четвртог детета на 24 месеца раније је реализована.
Родитељи се у периоду када дете напуни 11 месеци живота сусрећу са тешкоћама око даље организације бриге о детету због повратка, обично мајке, на радно место, те прибегавају разним механизмима попут коришћења различитих боловања, годишњих одмора и сл.

Посебно отежавајућа околност представља то што се полазак у вртић врши у септембру, те родитељи деце рођене почетком године ставља у положај потпуне немоћи уколико немају помоћ и подршку шире породице. Продужетком одсуства би се овакви и слични проблеми предупредили и предстваљали би значајну подршку и подстицај повећања наталитета.

Као и све мере и ова поред својих предности има и одређених недостатака, те тако не можемо заборавити оне родитеље, претежно мајке, које су посвећене развоју каријере, због чега неће бити задовољне изнетим предлогом.

Исто тако имамо и ситуације у пракси да одређене компаније имају прећутан договор са својим запосленима да жене после порођаја морају раније да се врате на посао, па чак и после три месеца, те да уколико се не врате и остану на боловању до краја, након истека добијају отказ. Такође, не смемо заборавити ни мајке које су предузетнице и које морају да се врате много раније на радно место, због чега им предложена мера не иде у прилог.

Свака измена наилази на прихватања и негодовање, па и ова. Оно што је евидентно јесте да се јавност узбуркала након најављене промене, али на жалост, од тада до данас конктерних одговора на питање да ли ће и када доћи до измене закона и увођења поменуте мере, нема.

Анкетирањем трудница долазимо до различитих ставова у погледу увођења оваквих промена, али је свакако евидентно преовладавање позитивних ставова, те већина сматра да предлог продужетка одсуства ради неге детета има пре свега мотивишуће дејство и да су на узрасту од 15, 16 месеци превазиђени одређени изазови у развоју детета, што олакшава његово укључивање у колектив него на узрасту од 11,12 месеци, као и да би целокупне повољније околности утицале и на продуктивност мајке при повратку на радно место.

Ауторка Катарина Матић
Фото: pixabay

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa