Инфо

24. мај 2023.24. мај 2023.
Основна школа „Лаза К. Лазаревић“ (Фото: Глас Подриња)

Основна школа „Лаза К. Лазаревић“ (Фото: Глас Подриња)

У Лазиној школи забрањено коришћење мобилних телефона

Основна школа „Лаза К. Лазаревић“ од понедељка, 22. маја, забранила је коришћење мобилних телефона у објекту и дворишту те образовне установе. То је учињено на основу дописа ресорног министарства од 3. фебруара у коме стоји да свака школа може интерним актом да уреди њихову употребу. Иста одлука донета је и у Вуковој и Јевремовој школи, док је у још једној шабачкој школи поступак за њено спровођење у току.
Милан Благојевић (Фото: Глас Подриња)

Пре три године, Лазина је забранила коришћење телефона током наставе, а ова мера односи се на све време боравка на часовима и ван њих. Исто важи и за наставнике, који телефоне за време трајања наставе могу користити само у сврху уписивања у електронски дневник. Одлуку су подржали Наставничко веће, Савет родитеља, Школски одбор, Ученички парламент и Тим за заштиту од насиља.
Школски телефон (Фото: Глас Подриња)

-Све процедуре смо спровели до 19. маја, када је донета одлука, интерни акт школе и родитељи и ученици обавештени су да од 22. маја ступа на снагу. Трећи је дан како то функционише и сви су презадовољни. Занимљиво је да је 93,4 посто родитеља ученика од првог до осмог разреда на Савету подржало одлуку на основу анонимног упитника. Било је питања зашто се не уводи забрана коришћења. Не смемо и не можемо забранити ношење телефона које одређени број ученика сигурно има у својим ранчевима и јакнама, како би могли да се јаве својим родитељима кад изађу из школског дворишта, али када су у школи не могу их укључивати, ни држати у рукама. Напомињемо да се деца из школе могу јавити родитељима са неколико локација, користећи школски телефон доступан ка свим мрежама, код педагога, психолога, у секретаријату. Ти бројеви су доступни и уколико родитељи желе да ступе у контакт са својом децом- објаснио је директор Лазине школе Милан Благојевић.


Постоје изузеци када је коришћење телефона дозвољено, а то је искључиво за потребе наставе када је у питању техника и технологија, информатика, настава ликовне културе, дигитални свет, у контролисаним условима и уз надзор наставника.

-Прихватили смо предлог ученичког парламента школе да један дан, последњи петак у месецу, могу да направе ђачке успомене и фотографишу се за архиву школе, такође под надзором наставника- истакао је Благојевић.

Интерфон (Фото: Глас Подриња)

У циљу повећања безбедности, од понедељка је уведена електронска брава, те нема више потребе за дежурним ученицима. Преко видео интерфона контролишу се уласци у школу и комуницира са посетиоцима.


Интерним актом прописане су мере у случају непоштовања одлуке.
-Уколико код ученика уочи телефон у рукама, било ко од запослених- наставник, учитељ, директор, ПП служба, тог момента се телефон одузима уз реверс, предаје се родитељима реверс и родитељ је обавезан да сутрадан дође и преузме телефон. То је прва опомена. Ако се понови иста ситуација код истог ученика, следи педагошко- инструктивни рад с њим, са педагогом и психологом и даље смањење оцене из владања ако се то буде учестало понављало- додаје Благојевић.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa