Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
36. Међународни конгрес о процесној индустрији Процесинг 23 (Фото: Глас Подриња)

36. Међународни конгрес о процесној индустрији Процесинг 23 (Фото: Глас Подриња)

36. Међународни конгрес о процесној индустрији Процесинг 23 у ЦСУ

36. Међународни конгрес о процесној индустрији Процесинг 23 у организацији Друштва за процесну технику при СМЕИТС-у и суорганизацији Машинског факултета у Београду и СЕТ Требиње, одржава се у четвртак и петак у Центру за стручно усавршавање Шабац.
(Фото: Глас Подриња)

Поводом обележавања 85 година од оснивања хемијске индустрије у Шапцу, Елиxир Гроуп је генерални покровитељ овог скупа, у циљу подршке унапређењу стручних знања и иновација, као и доприноса очувању дуге традиције. Биће представљено 60 стручних радова, планирана су четири округла стола на различите теме, уз више од стотину учесника.

Теме Процесинга '23 везане су за коришћење енергије у процесним постројењима, енергетску ефикасност процесних постројења, примену обновљивих извора енергије, коришћење отпадне топлоте процеса, заштиту животне и радне средине, управљање отпадним материјалима у процесној индустрији и решења за смањење емисије гасова стаклене баште из процесне индустрије.
Стефан Комазец (Фото: Глас Подриња)

-Имамо велики број учесника из земље и иностранства. Осим онога што карактерише све скупове овог типа, сесија на коjимa се презентују радови, имамо неколико округлих столова са темама које су значајне за нас као компанију, за јавност града и ширу јавност. Ми већ дуги низ година сарађујемо са свим универзитетима у Србији, (Нови Сад, Беогад, Ниш), имамо професоре који су ангажовани на разним врстама пројеката и из те такве сарадње је проистекло наше покровитељство. Велики број колега и инжењера је објављивао научне радове на овојна неким другим конференцијама претходних година. Заиста негујемо као компанија ту врсту споја теорије и праксе. С друге стране, то се уклапа у наш корпоративни развој. То су све разлози због којих смо одлучили да будемо део скупа и да скуп буде у Шапцу, да град буде домаћин. Разлог је и 85 година традиције хемијске индустрије града Шапца и повешћемо учеснике сутра у обилазак компаније- рекао је директор Елиxир Зорке Стефан Комазец.
Проф. др Александар Јововић (Фото: Глас Подриња)

Проф. др Александар Јововић са Машинског факултета, председник Друштва за процесну технику СМЕИТС-а, навео је да је то прилика за нове пословне контакте.

-Елиxир је као једна, не само друштвено, него заиста технички, стручно одговорна фирма, помогла организацију скупа. Сматрали смо да је јако важно да и сам скуп буде негде где је тако велика компанија, где јој је седиште. Не само због седишта, већ зато што сама компанија има велики број постројења, која некада имају и својих одређених проблема. Елиxир је сигурно једна од фирми које имају највећи број унапређења у региону, гради нова, велика постројења, стално улаже у свој и развој процесне индустрије. Стварно мислимо да би била добра прилика, не само да се посаветују са стручњацима разних профила и бранши, како у области животне средине и процесне технике овде, већ и да људи из бранше целе Србије, али и регије, чују како изгледа једна велика компанија и шта су њени велики пројекти. Ко зна, можда се изроди могућност за неку сарадњу, пројекте, послове итд- истакао је проф. др Јововић.

Председник СМЕИТС-а Братислав Благојевић напоменуо је да су овакви сусрети важни за бољу будућност привреде.
Братислав Благојевић (Фото: Глас Подриња)

-Морам да изразим велико задовољство да смо данас у Шапцу на организацији, на конгресу о процесној техници који је практично домаћин захваљујући и компанији Елиxир Гроуп која је наш генерални покровитељ и партнер у једном овако значајном подухвату. То показује да је тренд у Србији према даљој сарадњи и академске заједнице Србије у региону и оно што представља наше технолошки напредне компаније у сваком погледу, а Елиxир Гроуп је једна од таквих. Та веза између науке и истраживања и истраживања и производње у компанијама које имају значајне истраживачке капацитете, лабораторије итд, као што је Елиxир Гроуп, јесте нешто што гарантује јако добру будућност овог нашег привредног амбијента и сваколиког развоја државе- подвукао је Благојевић.
(Фото: Глас Подриња)

На свечаном отварању Процесинга 23 додељене су три повеље: о признању изузетног доприноса о процесној техници, за најбољи мастер рад и за најбољи рад на Процесингу 23. Елиxир Гроуп на Процесингу '23 представља концепте развојних пројеката за унапређења технолошких производних процеса у областима делатности компаније, увођење новог пословног модела циркуларне економије са циљем рационализације потрошње природних ресурса, повећања енергетске ефикасности и смањење негативног утицаја на животну средину.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa