Инфо

2. јун 2023.2. јун 2023.
Одржан округли сто на тему „Декарбонизација индустрије у Србији“ (Фото: Глас Подриња)

Одржан округли сто на тему „Декарбонизација индустрије у Србији“ (Фото: Глас Подриња)

Одржан округли сто на тему „Декарбонизација индустрије у Србији“

Другог дана 36. Међународног конгреса о процесној индустрији Процесинг 23, у Центру за стручно усавршавање Шабац одржан је округли сто на тему „Декарбонизација индустрије у Србији“. Организатори су Друштво за процесну технику, /СМЕИТС- Савез машинских и електротехничких инжењера Србије/, у суорганизацији са Машинским факултетом Универзитета у Београду и СЕТ Требиње и под покровитељством Елиxир Гроуп.
Скуп у ЦСУ (Фото: Глас Подриња)

На шта су се земље Западног Балкана обавезале потписивањем Софијске декларације о Зеленој агенди, на који начин се може извршити декарбонизација индустрије, отпад као сировина, управљање опасним отпадом са посебним нагласком на термички третман и изградњу енергане на отпад у Србији, циркуларна економија, значај израчунавања угљеничног отиска, мапа пута декарбонизације у индустрији на примеру компаније Елиxир Гроуп, биле су теме скупа.
др Христина Стевановић Чарапина (Фото: Глас Подриња)

Модератор, експерт, консултант, главни инжењер технологије, др Христина Стевановић Чарапина, истакла је да округли сто треба да осветли примере добре праксе.

-Као земља имамо јако пуно обавеза према Зеленој агенди за Западни Балкан која је посебна ствар за нашу земљу. У том контексту, овај округли сто треба пре свега да осветли које су наше обавезе, али и оно што ми имамо и какви су наши примери доброг искуства које можемо да покажемо већ сада на релативном почетку примене Зелене агенде. Добро је што се налазимо у округу Шапца, у оквиру Елиxира, зато што је то еклантантан пример како треба у реалном стању да изгледа примена декарбонизације, циркуларне економије, поступање са отпадом, примена алтернативних извора енергије. Уверили смо се током данашње посете компанији да је Елиxир пример добре праксе. Покушаћемо да отворимо пројекте које су они радили, а у контексту зеленог договора за заштиту животне средине- објаснила је Стевановић Чарапина.


Riccardo Quaggiato, ekspert za industrijsko zagađenje, оценио је да су се током два дана водили квалитетни разговори.
Riccardo Quaggiato (Фото: Глас Подриња)

-Утисак је да је компанија много напредовала у последње време, радила је много на путу ка декарбонизаицји, примени принципа циркуларне економије и спречавању загађења. Модерне технологије су сада у функцији и још имају и план за даљи развој, што је веома занимљиво. Треба напоменути да није баш добар период за индустрију, јер економска и финансијска криза утичу на све. Квалитет говорника и теме су стварно на високом нивоу, занимљиви разговори, који могу да донесу конструктивна решења- подвукао је Quaggiato.

У округлом столу су учествовале и: Сандра Лазић, начелница одељења у Министарству заштите животне средине, Снежана Лекић, експерт у области животне средине и Јадранка Радосављевић, технолог пројектант.
Посета учесника и разгледање изложбе (Фото: Глас Подриња)

Претходно, учесници конгреса посетили су компанију, где су обишли фабрику, као и изложбу посвећену 85. годишњици од оснивања Хемијске индустрије Зорка Шабац и погледали презентацију пословања Елиxир Зорке данас.
Презентација пословања (Фото: Глас Подриња)
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa